Domů Aktuality Vedení kraje a Českých drah jednalo o železniční dopravě v regionu

Vedení kraje a Českých drah jednalo o železniční dopravě v regionu

​Novinky v regionální železniční dopravě, obnova vozidlového parku i oprava tratí a výpravních budov se staly tématy pracovního setkání předsedy představenstva Českých drah Pavla Krtka s hejtmankou Karlovarského kraje Janou Vildumetzovou a s náměstkem hejtmanky pro oblast dopravy Martinem Hurajčíkem.

Jednání se zúčastnili rovněž náměstek ministra dopravy Milan Feranec a místopředseda představenstva ČD Ludvík Urban. „Řešili jsme konkrétní požadavky kraje, například možnosti pravidelného nasazování vozidel pořízených z prostředků ROP i na další tratě v regionu včetně zajíždění do Německa nebo chybějící večerní spojení z Plzně do Chebu,“ uvedl Pavel Krtek.

Hovořilo se ale také o přestavbě Horního nádraží v Karlových Varech nebo o převodu budov nádraží v kraji na společnost Správa železniční dopravní cesty. "Pro nás je karlovarské Horní nádraží velmi důležitým dopravním uzlem, kam přijíždějí naši občané, ale i turisté a návštěvníci kraje. Rekonstrukce by měla být hotova na konci února a já doufám, že práce pokračují, jak mají, aby nově opravené nádraží co nejdříve sloužilo lidem,“ zdůraznila hejtmanka Jana Vildumetzová. Nabídla také, že se kraj v případě potřeby stane prostředníkem komunikace mezi Správou železniční dopravní cesty a starosty měst a obcí při převodu budov nádraží. „Kromě toho jsem ale také požádala o možnost získat od Českých drah vyřazenou lokomotivu pro karlovarské Centrum zdraví a bezpečí. Děti i dospělí, kteří do centra přicházejí na různé preventivní programy, by si aspoň lépe uvědomili, jak velký kolos je může ohrozit, když i přes výstražná světla přecházejí nebo přejíždějí železniční přejezdy,“ dodala hejtmanka.

S vedením Českých drah zástupci kraje řešili dále zajíždění Pendolina do Karlových Varů. „Diskutovali jsme o možnosti prodloužení ranního a večerního spoje Pendolina z Chebu do Karlových Varů a v opačném směru. Spoj nyní končí v Chebu a vrací se zpět směrem na Plzeň. Také jsme projednávali možnost zavedení nového večerního spoje z Plzně do Chebu, který by navazoval na vlakový spoj z Prahy. Ten totiž právě v Plzni končí. Tím by cestující dostali možnost dostat se z Prahy do našeho kraje i v pozdějších večerních hodinách, kam je podle mého názoru nyní spojení nedostačující. Ve stejném duchu se nesla i debata o vlakovém spojení Praha – Karlovy Vary,“ komentoval jednání náměstek hejtmanky Martin Hurajčík. Obě strany se shodly na společném zájmu zlepšovat úroveň železniční dopravy pro obyvatele celého regionu.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 2. 2017 - 14:00