Domů Aktuality O navýšení kapacity distribuční sítě jednala hejtmanka s energetiky

O navýšení kapacity distribuční sítě jednala hejtmanka s energetiky

​Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová se sešla se zástupci společností ČEPS a ČEZ Distribuce. Tématem společné schůzky byla problematika rozvoje distribuční sítě v regionu a výstavba nové rozvodny ve Vítkově.

Připojování nových zdrojů k distribuční síti na území Karlovarského kraje je limitováno stávající kapacitou a provozními možnostmi uzlové oblasti Vítkov. Nová rozvodna by měla posílit přenosovou soustavu a umožnit postupný přechod ze systému 220 kV na potřebných 400 kV. Investiční záměr však musí před samotnou realizací projít procesem územního plánování a zde investoři naráží na problém. Ačkoliv již získali pro výstavbu rozvodny územní rozhodnutí a stavební povolení, komplikace nastaly u trasy vedení vysokého napětí z Přeštic do Vítkova. Konkrétně u obcí Nová Ves a Mnichov není liniová stavba dle úředníků Ministerstva pro místní rozvoj ČR v souladu s územními plány.

Investoři v současné době čekají na vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj ČR, které posuzuje žádost o zahájení územního řízení. V případě zamítavého stanoviska se výstavba nové rozvodny značně zkomplikuje a významně prodlouží. „Jedná se o letitý problém a byla bych skutečně ráda, kdyby se jej podařilo vyřešit. Zkapacitnění distribuční sítě je pro rozvoj našeho regionu naprosto klíčové. Karlovarský kraj byl zařazen mezi strukturálně postižené regiony, a pokud k nám chceme přilákat nové investory, je nezbytné, abychom jim mohli nabídnout dostatečné připojení. Ministerstvo pro místní rozvoj proto ihned oslovíme dopisem,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Zástupci společností ČEPS a ČEZ Distribuce zároveň hejtmance na jednání přislíbili, že do doby než se podaří zrealizovat výstavbu nová rozvodny ve Vítkově, navýší kapacitu distribuční sítě v regionu o dalších 20 MW.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 22. 2. 2017 - 10:12