Domů Aktuality V Karlových Varech jednala krajská tripartita

V Karlových Varech jednala krajská tripartita

Na krajském úřadě se uskutečnilo 28. zasedání Předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody Karlovarského kraje. Na jednání se diskutovalo o strategii hospodářské restrukturalizace, zvýšení mezd řidičům autobusů či o dostavbě dálnice D6.

​Představitelé zaměstnavatelů a zaměstnanců poprvé zasedli k jednání krajské tripartity s novým vedením Karlovarského kraje, který zastupovala hejtmanka Jana Vildumetzová a její náměstek Martin Hurajčík. Společně probrali aktuální témata, která náš kraj trápí. Debatovalo se o navýšení mezd řidičům veřejné autobusové dopravy, ke kterému mělo dojít od ledna letošního roku. Hejtmanka přítomné ujistila, že růst platů kraj jednoznačně podporuje a že o této záležitosti jednala také se zástupci odborů. „Karlovarský kraj může uzavřít dodatky smluv s dopravci, ale je nezbytné dohlédnout na to, aby peníze šly skutečně řidičům. Z rozpočtu na zvýšení financí pro dopravce, které by pak měli použít na mzdy, uvolníme přibližně 15 milionů korun a tento návrh předložíme zastupitelstvu kraje ke schválení. Přesto však bude ještě Asociace krajů ČR jednat 20. února s vládou o zajištění finančních prostředků, které souvisejí s dopravou,“ uvedla.

Na jednání představila zástupkyně zmocněnce vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Gabriela Nekolová Strategický rámec hospodářské restrukturalizace. Materiál Ministerstva pro místní rozvoj je v současnosti ve fázi přípravy Akčního plánu, který by měl být vládě předložen na konci května. Zástupci kraje, odborů a zaměstnavatelů byli seznámeni s jednotlivými pilíři dokumentu, mezi něž patří například výzkum a vývoj, infrastruktura a veřejná správa nebo lidské zdroje. Tato systémová opatření pak budou vyplněna konkrétními projekty. Krajská tripartita se shodla na tom, že pro Karlovarský kraj je momentálně zásadní prosadit vznik balneologického ústavu a dostavba dálnice D6. K těmto záležitostem předloží do Akčního plánu již konkrétní návrhy řešení.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 20. 2. 2017 - 08:36