Domů Aktuality Hejtmanka Jana Vildumetzová: Obchvat Sokolova bude bez poplatku

Hejtmanka Jana Vildumetzová: Obchvat Sokolova bude bez poplatku

​Obchvat Sokolova vyjme ministerstvo dopravy ze seznamu placených dálničních úseků. A na opravy silnic stát zřejmě uvolní namísto původně přislíbených dvou miliard hned dvojnásobek, 4 miliardy korun. Pokračovat bude taky intenzivní příprava staveb tří úseků D6.
​Takový byl výsledek pátečního jednání ministrů dopravy, financí, životního prostředí s předsedkyní Asociace krajů a hejtmankou Karlovarského kraje Janou Vildumetzovou, se starosty a zástupci Ředitelství silnic a dálnic v Rakovníku.

„Mám z toho velmi dobrý pocit, protože se nám podařilo dosáhnout dohody o tom, že ministerstvo dopravy vyjme obchvat Sokolova z povinnosti platit v této části D6 dálniční poplatek. Usilovali jsme o to především z toho důvodu, že na Sokolovsku je z celého regionu nejvyšší nezaměstnanost přesahující 7 procent, navíc kraj patří ke strukturálně postiženým regionům a občané potřebují co nejvíce usnadnit cestu například za prací nebo k lékaři, jde tedy o naprosto logický krok,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Před jednáním hejtmanů s vládou, které se bude konat v pondělí 20. února, také informoval ministr financí Andrej Babiš o tom, že stát plánuje vyčlenit na opravy krajských silnic II. a III. tříd místo původně avizovaných 2 miliard celé 4 miliardy korun. Podle ministra financí se na to využijí kromě peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury rovněž prostředky z vládní rezervy. „Kraje tak dostanou o 1 miliardu více než loni. Pro Karlovarský kraj, který měl mít k dispozici z původně plánované sumy necelých 80 milionů korun, to může znamenat nakonec příspěvek asi 160 milionů korun. Nejenže bychom tak zvládli opravit úseky silnic, které máme v plánu oprav, ale můžeme nechat provést i ty akce, jež máme v zásobníku a zřejmě by se na ně vůbec nedostalo. A to platí pro všechny kraje bez rozdílu. Pověřila jsem zároveň náměstka pro dopravu Martina Hurajčíka, aby komunikoval opravy silnic se všemi starosty měst a obcí a měl od nich jasnou zpětnou vazbu, které úseky jsou opravdu v nejhorším stavu a opravu nejvíce potřebují. Přesně ty bychom potom opravovali,“ vysvětlila hejtmanka.

Jednání se týkalo také tří úseků dálnice D6, jejichž realizace by měla začít v letošním roce. Jde o obchvat Lubence, obchvat Řevničova a trasu Nové Strašecí – Řevničov, pro které už před časem ministerstvo životního prostředí vydalo závazná stanoviska k vlivu na životní prostředí. „Upozornila jsem zástupce Ředitelství silnic a dálnic, že jako hejtmanka požaduji harmonogram prací, které je třeba provést do zahájení staveb, a budu dohlížet na to, jestli přípravy postupují ve stanovených termínech,“ dodala Jana Vildumetzová. Na pondělním jednání s vládou se přitom společně s ostatními hejtmany chystá probrat i další témata, jako je zvýšení platů zdravotníků, které trápí nejenom Karlovarský kraj, kde chybí zdravotní sestry a další zdravotnický personál.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 19. 2. 2017 - 13:56