Domů Aktuality Vintířov je krásná moderní obec, nešetřila chválou hejtmanka

Vintířov je krásná moderní obec, nešetřila chválou hejtmanka

​Na své další cestě po regionu zamířila hejtmanka Jana Vildumetzová do Vintířova. Obec, která má dnes přes tisíc obyvatel, se pochlubila zbrusu novou hasičskou cisternou, skvěle vybavenou školou i nově opraveným sportovním centrem a knihovnou.


Se starostou Jiřím Ošeckým a dalšími zastupiteli nejprve hejtmanka diskutovala o dlouhodobém problému s divočáky, kteří v obci ničí pozemky a likvidují oplocení, navíc se mohou stát nebezpečím pro dospělé i děti. Starosta především upozornil na to, že by měli být důslednější vedoucí honiteb, aby se divočáci nedostávali až do obcí. Situaci ale podle něj ztěžuje i přístup některých mysliveckých spolků. „Přislíbila jsem starostovi, že pověřím krajského radního pro životní prostředí, aby hned začal jednat se zástupci mysliveckých spolků o tom, jak by se situace dala řešit,“ uvedla Jana Vildumetzová. 

V doprovodu hasičů si pak prohlédla hasičskou stanici a novou cisternu, na kterou kraj přispěl jedním milionem korun. Hasiči ji informovali i o tom, že by měli získat dopravní automobil. Ten budou využívat při drobných zásazích, ale třeba i k přepravě dětí na hasičské soutěže. Doslova okouzlená byla hejtmanka Jana Vildumetzová z místní základní školy, která před dvěma lety prošla zásadní rekonstrukcí a v současnosti ji navštěvuje 93 žáků. Jednotlivými třídami, které jsou vymalovány svěžími barvami a mají moderní vybavení včetně interaktivních tabulí, provedla hejtmanku ředitelka školy Marcela Kokešová. Hovořily o tom, že se škole daří společně vzdělávat za pomoci asistentů i děti se speciálními vzdělávacími potřebami nebo hendikepované žáky.  Poté hejtmanka zavítala do knihovny a sportovního centra.

Při setkání s občany pak ocenila, jak dobrým dojmem Vintířov​ působí. „Smekám před prací pana starosty a vedení obce, jsem z Vintířova nadšená, první třída v podkroví základní školy je pro mě nezapomenutelný zážitek. Kdybych měla malé dítě, tak tohle je přesně ta škola, kam bych ho chtěla dát,“ dodala. S lidmi mluvila o požadavcích zdravotníků na zvýšení platů, o investicích kraje do nemocnic a o dostavbě D6. „Chceme, aby nám starostové napsali, které silnice je skutečně zapotřebí opravit a jsou z jejich pohledu v nejhorším stavu, abychom podle toho mohli upravit plán oprav. A pokud se nám podaří dobře hospodařit a budeme na to mít peníze, plánuji připravit dotační program na opravy místních komunikací i v těch nejmenších obcích,“ vysvětlila Jana Vildumetzová.
Řešila se i problematika vyúčtování spotřeby vody v případě sdružení vlastníků bytových jednotek nebo práce hejtmanky ve vedení Asociace krajů. V závěru setkání jedna z obyvatelek Vintířova požádala o ocenění starosty obce.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 16. 2. 2017 - 15:06