Domů Aktuality Thajský velvyslanec se setkal s hejtmankou Karlovarského kraje

Thajský velvyslanec se setkal s hejtmankou Karlovarského kraje

​Velvyslanec Thajského království v České republice Narong Sasitorn zavítal na pracovní návštěvu do našeho regionu. Na krajském úřadě jej přivítala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Během setkání, které se neslo v přátelském duchu, spolu hovořili o navázání užší spolupráce.

V úvodu setkání velvyslanec poděkoval za přijetí a pogratuloval hejtmance ke zvolení do funkce. Společně mluvili o postavení žen v politice, do které bezesporu patří a přináší jí nový rozměr. Velvyslanec následně hejtmanku seznámil s historií země a vzájemných vztahů s Českou republikou. Thajskou zažívalo v 80. a 90. letech minulého století rychlý ekonomický růst a dnes je jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů České republiky.

„Když se řekne Thajsko, tak si mnoho lidí představí pouze krásné pláže a výbornou kuchyni. Bylo by skvělé, kdybych mohl i ostatním hejtmanům představit naší zemi, jako zemi s mnoha příležitostmi,“ uvedl Narong Sasitorn. Hejtmanka poté velvyslance informovala o tom, že Asociace krajů České republiky má pro tento rok již stanoven harmonogram zasedání a že se pokusí s kolegy hejtmany domluvit termín společné schůzky i s ostatními velvyslanci.

Dalším z probíraných témat byl cestovní ruch, jenž je mezi oběma zeměmi velmi čilý. Každoročně přijede do České republiky na 50 tisíc turistů z Thajska. Kromě toho, že nejčastěji míří do Prahy, nevynechávají ani návštěvu Karlových Varů. „Byli bychom rádi, kdyby turisté z Thajska navštěvovali i další místa v našem kraji, která jistě stojí za zhlédnutí a mají co nabídnout. V současné době je pro nás klíčový zápis lázní na seznam světového dědictví UNESCO a pevně věříme, že i to do našeho regionu přiláká více turistů,“ poznamenala hejtmanka.

Velvyslanec se zajímal také o možnosti navázání užší spolupráce. Dle jeho slov se doposud nepodařilo navázat partnerství mezi městy v České republice a Thajsku, což je velká škoda. V době, kdy velvyslanec působil jako generálním konzul Thajska v Chicagu, se mu například podařilo rozvinout spolupráci mezi školami. Žáci z obou zemí pak prostřednictvím internetu pracovali na společném projektu. Hejtmanku nápad zaujal a zváží možnost oslovení ředitelů středních škol v regionu. Společným tématem by mohlo být umění a sociální odpovědnost. V závěru jednání se velvyslanec podepsal do Pamětní knihy Karlovarského kraje a nechybělo ani předání darů, jež budou milou připomínkou společného setkání.


Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 16. 2. 2017 - 11:02