Domů Aktuality V kraji byly zaznamenány první případy ptačí chřipky

V kraji byly zaznamenány první případy ptačí chřipky

​Smrtelná nákaza ptačí chřipkou se rozšířila po celé České republice. Pět labutí, které uhynuly v uplynulých dnech na třech místech našeho regionu, zabil virus H5. Potvrdila to Krajská veterinární správa.

​Labutě nakažené ptačí chřipkou zajistili veterináři na Karlovarsku a Chebsku. Jednalo se o volně žijící ptactvo. „Situaci ohledně výskytu ptačí chřipky v regionu bedlivě sledujeme, jsme ve spojení jak s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje, tak i s Krajskou veterinární správou. V této souvislosti bych chtěla uklidnit obyvatele, že nemusí mít obavy z případné nákazy. Doposud nebyl zaznamenán přenos viru H5 na člověka,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Krajská veterinární správa již kontaktovala všechny obce, jež mají v případě výskytu ptačí chřipky povinnost uhynulé ptactvo zlikvidovat. Lidé, kteří chovají drůbež nebo jiné ptactvo v zajetí, by měli zodpovědně dodržovat nezbytná bezpečnostní opatření a nepouštět zvířata do volného výběhu. V regionu je několik velkochovatelů, přičemž mezi největší patří velkochov v Plesné. V případě podezření na ptačí chřipku kontaktujte místní obecní úřad, případně Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje či Krajskou veterinární správu.

Informační leták.pdf (219,52 KB, PDF)
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 10. 2. 2017 - 13:27