Domů Aktuality ​Karlovarská galerie chystá jedinečnou výstavu Václava Šeráka

​Karlovarská galerie chystá jedinečnou výstavu Václava Šeráka

​Galerie umění Karlovy Vary zahajuje ve čtvrtek 2. února výstavu s názvem „Václav Šerák a žáci – Oheň / Hlína / Led“. Návštěvníkům bude představen významný sochař a designér porcelánu, jehož díla jsou charakterizována dynamickými tvary, velkorysými proporcemi a tvarově i barevně expresivním a nekonvenčním zpracováním.

Václav Šerák je výjimečná osobnost české a evropské keramiky. V minulém půlstoletí se účastnil většiny významných výstav evropské keramiky, pořádaných především asociací AIC. Obdržel mnoho ocenění a jeho díla jsou zastoupena ve většině evropských a také zámořských sbírek specializujících se na sochařství a volnou keramickou plastiku. Jeho tvorba přesahující běžný rámec pojetí keramiky inspirovala a ovlivňovala dění v tomto oboru v Evropě i v zámoří.

Vedle vlastní tvorby je významná také Šerákova pedagogická činnost. Jeho žáci v současné době zásadně ovlivňují podobu českého designu a není náhodou, že všechny vysokoškolské a univerzitní ateliéry zabývající se keramikou v Čechách a na Slovensku vedou právě oni. Ukázky jejich tvorby budou na výstavě rovněž k vidění. Vernisáž začíná v 17 hodin.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 31. 1. 2017 - 13:38