Domů Aktuality Ministryně Karla Šlechtová jednala s hejtmankou Janou Vildumetzovou

Ministryně Karla Šlechtová jednala s hejtmankou Janou Vildumetzovou

​Prvním členem vlády, který v letošním roce zavítal do Karlovarského kraje, se stala hned na počátku ledna ministryně pro místí rozvoj Karla Šlechtová. Společně s hejtmankou Janou Vildumetzovou jednaly o přípravě projektů na opravy silnic II. a III. tříd v regionu a o jejich šanci na úspěch v získání evropských dotací, o možnosti financovat rozšíření kapacity krajské knihovny z Integrovaného regionálního programu (IROP) i o rozvoji průmyslových zón.

Podle náměstka hejtmanky Martina Hurajčíka má kraj připraveno 26 projektů oprav krajských silnic k čerpání evropských dotací z různých programů. Jde o akce za téměř 1, 6 miliardy korun. V některých případech už kraj podal žádosti, v dalších se  podání teprve připravuje. „V tuto chvíli máte na Ministerstvu pro místní rozvoj předschváleno 5 projektů za 172 milionů korun,“ upřesnila ministryně Šlechtová a zároveň zdůraznila, že Karlovarskému kraji nebylo zapotřebí vyloučit žádnou ze žádostí pro chyby po formální stránce, jako se to stalo v případě některých jiných regionů. „Je to pochvala pro lidi, kteří žádosti připravovali,“ dodala.

Zástupci Karlovarského kraje také upozornili ministryni na plán rozšíření nové průmyslové zóny v Chebu, kde se ještě stále řeší vynětí pozemků potřebných pro založení průmyslového parku ze zemědělského půdního fondu. „Rozhodně chceme novou průmyslovou plochu v Chebu, ale je nutné, aby byla nadále podporována i zóna na Sokolovsku, které má největší nezaměstnanost v Karlovarském kraji,“ vysvětlila hejtmanka Jana Vildumetzová. 


Ta také s ministryní hovořila o tom, že kraj určitě využije možnosti čerpat prostředky z IROP na projekt rozšíření kapacity krajské knihovny, a přislíbila, že informace ministerstva důležité pro města a obce bude starostům předávat i kraj. Krajský radní Josef Janů rovněž informoval o tom, že by se během příštích dvou let měla v Karlových Varech otevřít vysoká škola se zaměřením na balneologii a fyzioterapii. V závěru návštěvy ujistila ministryně Šlechtová představitele regionu, že je připravena s Karlovarským krajem i s Asociací krajů ČR nastavit novou úroveň spolupráce.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 9. 1. 2017 - 08:19