Domů Aktuality Kraj představil podobu přijímaček na střední školy pro příští rok

Kraj představil podobu přijímaček na střední školy pro příští rok

Rada Karlovarského kraje projednala záměry počtu přijímaných uchazečů do prvních ročníků jednotlivých středních a vyšších odborných škol zřizovaných krajem a stanovila kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018. Oproti předchozím letům došlo k upravení podmínek pro zdravotnické obory.  
                                                                          
​Pro budoucí středoškoláky, kteří budou podávat přihlášku na obor zakončený maturitou, zajišťuje testy CERMAT – Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. V prvním kole přijímacího řízení musí složit jednotnou zkoušku z českého jazyka a matematiky a dosáhnout stanoveného počtu bodů. Ten se dříve lišil pro gymnázia a pro ostatní školy. „V letošním roce jsme však vyčlenili i zdravotnické obory, kterým jsme zmírnili podmínky pro splnění testů z matematiky. Jsem velmi rád, že k této změně došlo. Budoucí zdravotníci tak lépe zvládnou přijímací řízení a budou moci snadněji nastoupit ke studiu,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Celková váha testů v přijímacím řízení je stanovena na 70 procent u gymnázií, u ostatních oborů pak na 60 procent. Ve zbylých 30 nebo 40 procentech školy zohledňují vysvědčení a účast ve školních soutěžích. Zájemce o studium může podat přihlášku až na dvě střední školy nebo na dva obory v rámci jedné školy. V prvním kole přijímacího řízení má pak každý uchazeč právo konat jednotnou zkoušku formou didaktického testu dvakrát, přičemž se pro rozhodnutí o přijetí využije lepší výsledek.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 28. 12. 2016 - 09:30