Domů Aktuality Nové vedení kraje výrazně snížilo schodek v návrhu rozpočtu

Nové vedení kraje výrazně snížilo schodek v návrhu rozpočtu

​První velký úspěch má za sebou nové vedení Karlovarského kraje. Díky intenzivní práci na revizi návrhu krajského rozpočtu pro rok 2017, se krajským radním podařio sérií opatření snížit původně plánovaný schodek ve výši 1 miliardy korun o celou jednu třetinu. Omezí se přitom jen zbytné výdaje, zásadní investice zůstávají zachovány. Návrh úprav schválila Rada kraje na svém jednání 9. prosince.

„Bývalé vedení Karlovarského kraje připravilo rozpočet se schodkem přes 1 miliardu korun, který je pro nás naprosto nepřijatelný. Proto jsme okamžitě po ustavujícím zastupitelstvu 22. listopadu začali pracovat na revizi rozpočtu a hledat možnosti, aby byl schodek nižší. V rekordním čase jsme jej dokázali snížit na nynějších 698 milionů korun, což považuji za velký úspěch a děkuji za to kolegům radním. Návrh úprav rozpočtu už prošel i jednáním finančního výboru, úpravy schválené radou nyní výbor projedná 14. prosince, v úterý 20. prosince by se rozpočtem na příští rok mělo zabývat krajské zastupitelstvo,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Ke snížení schodku dospěla Rada kraje především úsporami ve výdajích krajského úřadu. Navrhované příjmy krajského rozpočtu by mohly činit 4, 9 miliardy korun, výdaje pak 5, 6 miliardy. Krytí schodku je zajištěno z přebytku příjmů a financováním z Fondu budoucnosti a úvěru. Vedení Karlovarského kraje také počítá s tím, že v letošním roce skončí hospodaření s přebytkem a tyto finanční prostředky budou v roce 2017 zapojeny do rozpočtu. „Pro nás je prioritou zastavit zadlužování se Karlovarského kraje, snižování běžných výdajů a řádné hospodaření. Chceme také dosáhnout úspor v rámci organizací zřizovaných krajem, proto budeme velmi bedlivě kontrolovat jejich hospodářské výsledky. Týká se to například Karlovarské krajské nemocnice nebo společnosti Údržba silnic Karlovarského kraje,“ dodala hejtmanka. Největší krajskou investicí pro příští rok zůstává dostavba chebské nemocnice.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 13. 12. 2016 - 14:08