Domů Aktuality Konference Zaměstnanost se zaměřila na problémy trhu práce

Konference Zaměstnanost se zaměřila na problémy trhu práce

​Už potřetí uspořádal Karlovarský kraj ve spolupráci s Karlovarskou agenturou rozvoje podnikání konferenci Zaměstnanost. Zástupci ministerstev, firem, Úřadu práce ČR, hospodářské komory nebo středních škol představili hlavní úskalí nabídky pracovních sil, zaměstnávání cizinců či vzdělávání mladých především v technických oborech.

Záštitu nad akcí pro letošní rok převzal zmocněnec vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cieńciała, partnerem se stala agentura CzechInvest. „Snahou Karlovarského kraje je reagovat na aktuální dění na trhu práce v našem regionu. Snažíme se zabránit poklesu počtu obyvatel kraje a pomoci v tom může právě kvalitní nabídka pracovních míst. Na druhé straně ale musíme zajistit dostatek odborně zdatných absolventů škol,“ uvedl během zahájení konference krajský radní Josef Janů.

Zásadním problémem trhu práce v kraji je nedostatek kvalifikované pracovní síly. Z údajů Úřadu práce ČR plyne, že chybějí například i montážní dělníci, řidiči nákladních vozů a autobusů nebo kováři. Podle zástupkyně ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR Jitky Hejdukové řeší řada firem problém za pomoci zaměstnávání zahraničních pracovníků. Z toho důvodu vznikl také projekt, který nabízí firmám urychlené jednání o zaměstnání kvalifikovaných sil z Ukrajiny. Jak uvedl jednatel společnosti Witte Nejdek Gerhard Knop, společnost zaměstnává nejen české pracovníky, ale i lidi z Ukrajiny, Vietnamu nebo z Bulharska.


Negativním trendem dneška je rovněž značný počet nezaměstnaných mladých lidí. „Tato skutečnost se projevuje v celé Evropské unii a jsou členské státy, které jsou na tom výrazně hůře než náš region a regiony sousední. V tuto chvíli je nezbytné, abychom nastalou situaci vyhodnotili a následně přijali přiměřená opatření, která jednak umožní mladým lidem zapojit se do pracovního procesu a jednak je budou motivovat, aby si pracovní příležitosti sami hledali,“ uvedl ředitel Karlovarské agentury rozvoje podnikání. Ten také na konferenci představil motivační videa, která mají pomoci rodičům a žákům základních škol, aby se zorientovali v nabídce středních škol s technickým zaměřením a v možnostech budoucího uplatnění v regionálních firmách.

O příkladech úzké spolupráce mezi krajskými školami a zaměstnavateli informoval ředitel Krajské hospodářské komory Stanislav Kříž. Ředitelé středních škol seznámili účastníky konference s průběhem přípravy žáků na budoucí profese přímo v praxi, ale také s využitím moderních výukových technologií. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 7. 12. 2016 - 10:02