Domů Aktuality V Karlových Varech se diskutovalo o prevenci kriminality

V Karlových Varech se diskutovalo o prevenci kriminality

Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Karlovarského kraje ve spolupráci s Policií ČR uspořádal dnes setkání na téma problematika menšin a sociálního vyloučení. V pořadí již sedmý ročník krajské konference zahájil náměstek hejtmanky Petr Kubis.

​Pracovníci odboru sociálních věcí, Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje i zástupci Ministerstva vnitra ČR informovali návštěvníky o krajské koncepci prevence kriminality, která platila od roku 2013 do 2016 a zaměřovala se hlavně na snižování míry a závažnosti trestné činnosti či na eliminaci výskytu rizikových jevů. Díky ní vznikla pracovní skupina odborníků, která usiluje o koordinovaný a kvalitní systém prevence kriminality na krajské a místní úrovni. „Pro předcházení kriminalitě je důležitá především spolupráce a komunikace, a ta mezi jednotlivými složkami funguje. Věřím, že nadále zůstaneme pouze v rovině prevence a budeme se na toto téma i v budoucnu scházet,“ uvedl Petr Kubis.

Přednášející také představili novou koncepci prevence kriminality, která bude platit od příštího roku. Jejím cílem je zvýšení bezpečnosti práce s komunikačními prostředky, udržení stávající sítě služeb či koordinace mezi jednotlivými bezpečnostními složkami. V Karlovarském kraji se v současné době nachází 31 sociálně vyloučených lokalit, vznikla tak řada projektů jejich podporu. Z dotačního titulu Ministerstva vnitra například putovalo obcím více než 12 milionů korun na pořízení kamer nebo na asistenty prevence kriminality. Dotace kraje pak směřovaly na rozvoj a činnost neziskových organizací.

Konference pokračovala představením činnosti policie ve vztahu k menšinám v Karlovarském kraji, workshopy zaměřenými na vietnamskou komunitu a islám v České republice či výkladem novely zákona o právu shromažďovacím.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 30. 11. 2016 - 14:19