Domů Aktuality ​S historií Jáchymova seznámí nová publikace

​S historií Jáchymova seznámí nová publikace

​V Královské mincovně v Jáchymově se v sobotu 26. listopadu uskutečnil křest knihy Jana Hlouška s názvem „Jáchymov – Joachimsthal“. Autorovi bylo zároveň uděleno čestné občanství in memoriam za celoživotní práci. Na slavnostní události nechyběla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

Kniha Jana Hlouška je ojedinělou prací encyklopedického rozsahu, která čtivě popisuje snad vše, čím si Jáchymov za uplynulých 500 let své historie prošel. Záměrem autora bylo přinést nejenom ucelený pohled na místní historii, geologii a botaniku, ale také pozvednout slávu a jedinečnost hornického města.

Jan Hloušek věnoval Jáchymovu padesát let svého života. Již v průběhu vysokoškolského studia se stal expertem na mineralogii zdejšího ložiska a jeho úsilí vedlo k popisu řady nových minerálních druhů. Se svou odbornou prací se zapsal mezi světové kapacity a pro Jáchymov se stal bez nadsázky druhým Agricolou. Za jeho celoživotní práci spjatou s Údolím svatého Jáchyma zejména v oboru mineralogie mu starosta Bronislav Grulich udělil čestné občanství in memoriam.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 11. 2016 - 13:33