Domů Aktuality Další dva projekty v kraji získají podporu ze státních ekomiliard

Další dva projekty v kraji získají podporu ze státních ekomiliard

​Zasíťování pozemků pro rodinné domky v Chlumu Sv. Maří a lesopark v Chodově - to jsou další dva projekty v našem regionu, které získají peníze z takzvaných patnácti ekomiliard vyčleněných státem na zahlazení škod vzniklých těžbou uhlí před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Rozhodla o tom meziresortní komise jmenovaná vládou ČR v tomto týdnu na svém zasedání v Mostě. Jednání se účastnil vládní zmocněnec pro strukturálně postižené regiony ČR Jiří Cienciala, zástupci ministerstev, krajů a měst. 

„Jsem velmi potěšen, že se projekty z našeho kraje podařilo schválit a bude možné je zrealizovat. Během zasedání komise jsem také vznesl požadavek, aby se do tohoto programu vrátily minimálně 3 miliardy korun odvedené v rámci DPH. Nejen v našem kraji máme připraveny projekty obcí nebo těžebních společností čekající na příspěvek státu,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák. Podle členky předsednictva Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Heleny Veverkové podpoří požadavek na vrácení odvedené částky také rozpočtový výbor Sněmovny.

V Chlumu Sv. Maří dojde v rámci zahlazování následků hornické činnosti k přípravě plochy pro výstavbu rodinných domků. Za 7 milionů Kč bez DPH se plánuje vybudování kanalizace včetně čističky odpadních vod, přípojky elektřiny a dojde i na následné terénní úpravy. „Jsem velmi rád, že se konečně po letech podařilo projekt schválit a oživí se tak prostor mezi Chlumem a výsypkou. Už nyní můžu říct, že je o pozemky velký zájem,“ uvedl starosta obce Miroslav Hrůza.

V Lesní ulici v Chodově chce město zkultivovat zarostlý a neudržovaný prostor na hranici mezi Chodovem a Vintířovem. „Za 40 milionů korun bez DPH vznikne rekreačně oddychový areál s parkovými úpravami a cestami pro pěší, který budou moci využívat obyvatelé obou lokalit,“ doplnil starosta města Patrik Pizinger. Přehled všech ukončených, realizovaných i plánovaných projektů je k dispozici na stránkách programu řešení ekologických škod.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 11. 11. 2016 - 09:42