Domů Aktuality Pravidla pro přidělování stipendií středoškolákům doznají změn

Pravidla pro přidělování stipendií středoškolákům doznají změn

​Od února příštího roku začnou platit nová kritéria pro přidělování stipendií studentům středních škol zřizovaných Karlovarským krajem. Kromě zpřísnění podmínek pro získání motivačního stipendia dojde i k rozšíření výčtu podporovaných oborů.

Počet vybraných oborů, v nichž mohou žáci získat stipendium, vzroste na dvaadvacet. „Po posouzení návrhu ředitele Střední průmyslové školy Ostrov bude přidán obor Technické lyceum. Ten je v Karlovarském kraji vyučován pouze na uvedené střední škole a ze strany zaměstnavatelů je o jeho absolventy zájem,“ upřesnil radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Edmund Janisch.

Na základě praxe a připomínek ředitelů středních škol dojde rovněž ke zpřísnění požadavků pro získání motivačního stipendia. Studenti budou muset nově vykazovat osmdesátiprocentní docházku. Toto pravidlo ovšem nebude uplatňováno u žáků s individuálním vzdělávacím plánem. „Podle současných pravidel splňuje tuto podmínku v průměru 57,9 procent studentů a dochází tak k oslabení motivačního efektu stipendia. Smyslem zpřísnění je zvýšit motivaci žáků k řádné docházce do školy,“ dodal Edmund Janisch.

Poprvé začal Karlovarský kraj udělovat stipendia před třemi lety. Jen v uplynulém školním roce bylo mezi žáky rozděleno 2 466 000 korun. Pokud studenti splní požadované podmínky, mohou si přijít až na sedm tisíc korun ročně.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 25. 10. 2016 - 10:33