Domů Aktuality V karlovarské nemocnici vzniká nové plicní oddělení

V karlovarské nemocnici vzniká nové plicní oddělení

​Obrysy budoucího plicního oddělení se v těchto dnech již rýsují nad pavilonem C Nemocnice v Karlových Varech. Stavba je zhruba v polovině, s jejím dokončením se počítá v závěru letošního roku.  Na ploše více než tisíc metrů čtverečních vyroste moderní zázemí pro pacienty i zdravotnický personál. Akce přijde na 70 milionů korun.
V současné době stavebníci dokončili novou stropní desku, která překlenuje původní staticky nevyhovující střešní konstrukci. Dokončili podlahy bez finální nášlapné vrstvy, hotova je nosná konstrukce včetně obvodového pláště. V těchto dnech odstartovaly montáže elektroinstalací, příček a dalších konstrukčních prvků a sítí.

Už za několik měsíců tak zdravotníci i pacienti opustí poslední z historických pavilonů nemocnice. „Karlovarskému kraji se podařilo na stavbu nového plicního oddělení získat dotaci z ministerstva zdravotnictví ve výši 36 milionů korun. Poprvé přispívá na obnovu nemocnice také město Karlovy Vary, a to částkou 10 milionů korun. Je to pro nás velmi důležitý okamžik a věřím, že se město na investicích bude podílet i nadále. Karlovarský kraj pak ze svého rozpočtu uhradí zbývající část nákladů. Na začátku příštího roku by už měly pacientům a zdravotníkům sloužit zbrusu nové prostory,“ uvedl Martin Havel, hejtman Karlovarského kraje.

V novém lůžkovém oddělení vznikne celkem sedm pokojů s kapacitou 22 lůžek, zázemí pro personál a technická část provozu. Součástí oddělení se stane ambulance, která vedle vyšetřovny bude zahrnovat také ordinace spirometrie nebo inhalace a zákrokový sál včetně příslušenství. Celkový prostor zastavěné plochy bude činit 1031 metrů, obestavěný pak 5976 metrů krychlových. „Původní stará budova plicního oddělení byla ve velmi špatném stavu. Proto jsem rád, že už brzy budeme moci nabídnout pacientům, ale i sestrám a lékařům podstatně komfortnější zázemí. Je to důležité jednak pro zvýšení úrovně poskytované péče, ale i pro nové zdravotníky, kteří uvažují o tom, že by jednou v karlovarské nemocnici pracovali. Moderní oddělení je pomáhají přesvědčit, že si vybrali správně,“ popsal Jakub Pánik, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Otazník zatím zůstává nad dalším osudem starých chátrajících budov. „Jako optimální se jeví možnost demolice budovy jak plicního, tak bývalého infekčního i dětského oddělení, včetně starého objektu patologie. Uvažujeme do budoucna o tom, že bychom využili vzniklý prostor pro výstavbu nového sídla střední a vyšší odborné zdravotnické školy. Ale to už bude záležet na rozhodnutí nově ustaveného krajského zastupitelstva,” shrnul situaci Jakub Pánik.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 9. 2016 - 13:34