Domů Aktuality O státním svátku zůstane muzeum otevřené

O státním svátku zůstane muzeum otevřené

​Pokud nemáte ještě žádné plány na zítřek, máme pro vás tip. Brány sokolovského muzea a jeho poboček zůstanou otevřené. Navštívit tak můžete nejenom stálou expozici v budově klasicistního zámku v Sokolově, ale i Hornické muzeum v Krásně, Důl Jeroným v Čisté či Štolu č.1 v Jáchymově.

Krásenské muzeum se rozkládá v prostorách cínového dolu Vilém, který byl činný až do 90. let minulého století. Jako první zde byla pro návštěvníky zpřístupněna expozice v objektu bývalé třídírny cínových rud, kde byl umístěn těžní parní stroj z roku 1897. V současnosti je v muzeu prezentována historie rudného i uhelného hornictví, mineralogie a geologie Slavkovského lesa. Navštívit můžete také ukázkovou štolu či si prohlédnout expozici důlní dopravy a výstavu báňského záchranářství.

Důl Jeroným v Čisté je významnou technickou památkou, která je výjimečná nejen svou rozlehlostí, ale i zachovalostí. V komorách, které dosahují až třicetimetrové délky a osmimetrové výšky, se nacházejí pozůstatky po někdejším dobývání cínu. Prohlídky v dole jsou vhodné zejména pro fyzicky zdatné osoby. Muzeum návštěvníky vybaví nejenom přilbou, ale i čelovkou. Ti, kdo do dolu zavítají, by ovšem neměli zapomenout na teplé oblečení, které si budou moci ušpinit, a pevnou obuv.

Štola č.1 v Jáchymově, kterou vyrazili horníci v rámci rozsáhlých průzkumných prací v letech 1952 až 1953, dosahuje délky 230 metrů. Návštěvníci uvidí důlní techniku s vozíky a vrtáky. V nově postavené vstupní budově nechybí ani expozice upozorňující na politické vězně, kteří pracovali v místních dolech v 50. letech minulého století.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 9. 2016 - 11:32