Domů Aktuality Hejtman Havel se účastnil kontroly hranic

Hejtman Havel se účastnil kontroly hranic

​Večerní kontroly automobilů přejíždějících hranici mezi ČR a Německem ve Svatém Kříži se v minulém týdnu účastnil hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. Společně s vedoucím odboru cizinecké policie krajského policejního ředitelství plukovníkem Antonem Gábrišem diskutovali o ostraze příhraničí a o problematice nelegální migrace.

„Chtěl jsem se přesvědčit, že je na hranici v současnosti klid. Policisté mě ubezpečili, že se lidé na Chebsku, ale i v saském příhraničí zatím nesetkali s tím, že by hranici překračovaly například skupinky migrantů. Na hranicích bylo dosud zadrženo celkem 7 azylantů, kteří neměli právo vstupu do našeho státu. Důkladné kontroly projíždějících automobilů budou probíhat dál, díky nim není naše země zajímavá pro převaděče,“ uvedl hejtman Martin Havel, který je zároveň předsedou Bezpečnostní rady kraje.

Podle plukovníka Gábriše cizinecká policie ve spolupráci s bavorskými i saskými kolegy střeží zvýšenou měrou místa, kde by migranti mohli přecházet do Čech, ale do této chvíle se nestalo, aby se jednotlivci z Německa pokusili dostat do vnitrozemí. Jen za srpen policisté zkontrolovali 2750 automobilů a 3960 osob. Zjistili 136 případů porušení zákonů a byly zadrženy 2 osoby v celostátním pátrání.  „Objeli jsme starosty dotřených obcí a měst, byli jsme například v Potůčkách nebo v Kraslicích a informovali jsme je o situaci i o zákonných postupech při řešení problému s migranty. Kdykoliv se na nás mohou obrátit, stejně jako to dělají občané, kteří mají podezření, že se nelegální migranti na území regionu pohybují,“ uvedl plukovník Gábriš.


Problém migrační vlny, která by zasáhla ČR, není v současnosti aktuální, nicméně sousední Německo bude postupně vracet nelegální migranty a může se stát, že se někteří pokusí přejít do naší země. I o tom bude policie jednat s německými protějšky, koncem září tato jednání proběhnou na úrovni ministrů vnitra obou států. Karlovarský kraj má 240 kilometrů hranice se Spolkovou republikou Německo, z toho 104 kilometry s Bavorskem a 136 kilometrů se Saskem.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 9. 2016 - 09:31