Domů Aktuality ​Kraj chce podpořit gastronomické obory

​Kraj chce podpořit gastronomické obory

​Řada hotelů a lázeňských zařízení v regionu se v současnosti potýká s nedostatkem obslužného personálu. Radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Edmund Janisch se proto sešel s jejich zástupci, aby se pokusili najít cestu, jak tento problém vyřešit. Na setkání pozval také ředitele středních škol, které vzdělávají žáky v gastronomických oborech.

Během schůzky se nejprve hovořilo o možných příčinách nedostatku kvalifikovaného personálu. Poptávka je nejenom po kuchařích, číšnících, cukrářích, ale také po nižším hotelovém managementu. Kromě toho, že za odlivem pracovní síly stojí lukrativnější nabídky práce ze sousedního Německa, jedním z důvodů je i samotná náročnost zaměstnání a nutnost pracovat v nepřetržitém provozu.

Počátek problému je však potřeba spatřovat už i v upadajícím zájmu o studium gastronomických oborů. „Napomoci by mělo jejich zařazení mezi vybrané obory, jejichž žákům kraj uděluje motivační a prospěchová stipendia. Další mezery vidím v navázání užší spolupráce mezi jednotlivými školami a zaměstnavateli,“ uvedl radní Edmund Janisch.

Záležet pak bude především na zaměstnavatelích, aby svým pracovníkům zajistili odpovídající úroveň odměňování a benefitů. „Nadále jsme otevřeni dalším novým cestám, které napomohou celkově zatraktivnit gastronomické obory v očích veřejnosti,“ dodal Edmund Janisch.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 9. 2016 - 14:40