Domů Aktuality Na střeše karlovarské nemocnice přistanou i těžší vrtulníky

Na střeše karlovarské nemocnice přistanou i těžší vrtulníky

​Na he​liportu na střeše pavilonu akutní medicíny v karlovarské nemocnici budou moci se zraněnými pacienty přistávat i těžší armádní vrtulníky Letecké záchranné služby v Plzni - Líních, které obsluhují Karlovarský a Plzeňský kraj.

 
Už od roku 2015 připravuje Karlovarský kraj změnu dispozic přistávacího místa tak, aby mělo vyšší nosnost a bylo pro záchranáře z Líní využitelné. 

„Projekt nemocničního pavilonu s heliportem vznikl před řadou let. V té době se předpokládalo, že armádní letecká záchranná služba změní koncepci a bude používat už jen lehké vrtulníky. Ale nestalo se a vloni se naopak rozhodlo, že v obou krajích budou i nadále létat těžší stroje. Proto jsme se hned začali zabývat tím, že změníme parametry he
liportu, aby na střeše karlovarské nemocnice mohly sedat i vrtulníky vážící více než 3,5 tuny,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Jakub Pánik. Nyní záchranářské helikoptéry v Karlových Varech přistávají v případě potřeby v areálu fotbalového stadionu nebo pacienty transportují rovnou do Fakultní nemocnice v Plzni.

Vloni v prosinci si kraj kvůli plánu na zvýšení nosnosti heliportu vyžádal vyjádření od architektů, kteří karlovarský pavilon akutní medicíny s urgentním příjmem vážně zraněných pacientů navrhovali. Následovala prohlídka přistávacího místa i s velitelem vrtulníkové letky Praha – Kbely, pod kterou Letecká záchranná služba v Plzni – Líních spadá. „V letních měsících dodala architektonická a projekční kancelář Obermeyer Helika první část posudku ke změně dispozic heliportu a v polovině září jsme si u ní objednali i druhou část. Celkem za 80 tisíc korun. Do konce listopadu mají projektanti odevzdat expertízu projednanou už i se zástupci Úřadu pro civilní letectví. Předpokládáme, že začátkem roku 2017 získáme povolení ke změnám,“ dodal náměstek hejtmana Pánik.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 23. 9. 2016 - 11:07