Domů Aktuality Premiér Bohuslav Sobotka jednal v našem kraji o dostavbě D6

Premiér Bohuslav Sobotka jednal v našem kraji o dostavbě D6

​Do Karlovarského kraje dnes přijel premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Společně s hejtmanem Martinem Havlem a dalšími zástupci regionu řešili dostavbu tří dalších úseků D6, navýšení platů pro zdravotníky nebo podporu rozvoji průmyslové zóny v Chebu a na Sokolovsku.

„Informoval jsem pana premiéra o klíčových tématech pro náš kraj, jako je zajištění bezpečnosti na školách, ale také na mezinárodním letišti v Karlových Varech, dále jsme diskutovali o nutnosti mít v kraji veřejnou vysokou školu zaměřenou na balneologii a fyzioterapii, která by přitáhla mladé lidi. Pochopitelně se dostalo také na dostavbu D6, premiér přislíbil podporu zahájení stavby tří úseků, tedy obchvatu Lubence, obchvatu Řevničova a části Řevničov – Nové Strašecí tak, aby se mohlo začít stavět v příštím roce. Premiér zdůraznil, že je potřeba, aby mezitím ministerstvo dopravy neztrácelo čas a pokračovalo v urychleném výkupu pozemků pro další části D6. Probrali jsme také financování hospicové péče ze zdravotního pojištění, “ uvedl hejtman Martin Havel.

Bohuslav Sobotka také ujistil vedení kraje, že v pondělí by měla vláda schválit navýšení platů sester a lékařů o 10 procent od příštího roku. „Tarifní tabulka bude závazná pro příspěvkové organizace a fakultní nemocnice, připravuje se zároveň dohoda s kraji, že navýšení je samozřejmě platné i pro nemocnice, které jsou akciovými společnostmi,“ dodal. 


Dále se hovořilo o rozvoji průmyslových zón v kraji. „Chceme a podporujeme rozvoj nejen průmyslového parku II v Chebu, ale také na Sokolovsku, kde bude velká potřeba pracovních míst v souvislosti s útlumem těžby. Víme ale, že dokud bude zóna v privátních rukou, je obtížné získat na ni od státu finanční podporu,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik. Podle premiéra Sobotky by zóna v Chebu i u Starého Sedla mohla být po vyřešení situace zařazena do programu ministerstva průmyslu a obchodu na podporu rozvoje těchto ploch.

S ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou diskutovali zástupci kraje o financování hospicové péče. „V současnosti řešíme financování hospicové péče, které je na pomezí sociálních věcí a zdravotnictví. V této věci se angažujeme společně s Asociací krajů ČR. I přesto, že kraj dosud nemá kamenný hospic, vítám, že podporuje mobilní hospicovou péči pro příští rok třemi miliony korun a plánuje výstavbu hospicového zařízení v Nejdku,“ upřesnila ministryně.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 10. 9. 2016 - 09:58