Domů Aktuality Kraj bude pravidelně přispívat na mobilní hospicovou péči

Kraj bude pravidelně přispívat na mobilní hospicovou péči

​Karlovarský kraj přichází s novým programem poskytování dotací na provozování domácí hospicové péče. Díky krajským příspěvkům by se měly výrazně zlepšit služby mobilních hospiců, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a finance získávají především ze sponzorských darů nebo výtěžků benefičních akcí.

„Zdravotní pojišťovny zatím na domácí hospicovou péči nepřispívají, a neziskové organizace proto velmi obtížně shánějí peníze na svůj provoz. Z toho důvodu jsme se rozhodli vyhlásit nový program, který by měl usnadnit jejich práci a umožnit další rozšíření služeb. Příspěvky by také znamenaly menší finanční spoluúčast pro naše občany, kteří tuto službu potřebují. Pokud to v září schválí krajské zastupitelstvo, kraj vyčlení v programu celkem 3 miliony korun. Pravidla umožní čerpat pro jednoho žadatele až 300 tisíc korun na jeden rok,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Program začne fungovat od příštího roku se zpětnou platností pro rok 2016. Žadateli se mohou stát organizace, které se zaregistrovaly na krajském úřadě jako poskytovatelé paliativní péče. „V současnosti jde o 10 organizací a společností, které se zabývají mobilní hospicovou službou delší dobu, pokrývají větší území kraje a dokáží se postarat o větší počet klientů najednou. V domácnostech
 by měli být schopni zajistit péči sedm dní v týdnu a 24 hodin denně,“ upřesnil Jakub Pánik. Tým pro domácí hospicovou péči by měla tvořit zdravotní sestra, lékař, pracovníci v sociálních službách, kteří obstarají sebeobsluhu, ale zajistit je třeba i psychologickou a duchovní podporu klientů.

Pilotní projekt podpory domácí hospicové péče před časem odstartoval Kraj Vysočina, regiony ale volají po systémové podpoře ze strany zdravotních pojišťoven. „Naši iniciativu v oblasti domácí paliativní péče z mého pohledu velmi vhodně doplní plánované vybudování krajského kamenného hospicu v Nejdku. Lidé těžce nemocní, na sklonku života tak budou mít možnost podle svého uvážení prožít důstojně poslední dny s potřebnou péčí buď doma, nebo v hospicovém zařízení,“ uzavřel Jakub Pánik.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 8. 2016 - 08:18