Domů Aktuality Kraj bude mít plán, jak pracovat s bezdomovci

Kraj bude mít plán, jak pracovat s bezdomovci

Karlovarský kraj si nechá odborně zpracovat strategii, jak v regionu snížit počet lidí bez střechy nad hlavou a omezit tak problémy s bezdomovectvím. Zároveň součástí plánu bude i zmapování a analýza nynější situace.


​Krajští radní rozhodli o vypsání výběrového řízení, z něhož vzejdou autoři koncepce. O zakázku se mohou ucházet vysoké školy, mezi třemi oslovenými institucemi figuruje Západočeská univerzita Plzeň a Univerzita Karlova v Praze. „Požadavek vytvořit takovou koncepci vychází od měst, obcí, městské policie. Po diskuzi s neziskovými organizacemi víme, že až třetina bezdomovců se může přes potíže přenést a vrátit se zpět do normálního života. Tito lidé se do nesnází dostali ne vlastní vinou nebo mají například problémy s alkoholem, drogami. Kdyby se závislosti zbavili, nemuseli by zůstávat na ulici,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Jakub Pánik.

Průzkum situace a koncepce, jak s bezdomovci pracovat, má vzniknout ještě letos. Kraj počítá s náklady na její zpracování ve výši 400 tisíc korun. Situací související s bezdomovectvím v Karlovarském kraji se od začátku letošního roku zabývá zvláštní pracovní skupina. Kraj tak dal najevo, že příčiny a důsledky tohoto jevu považuje za regionální záležitost a nikoliv jen za starost jednotlivých měst a obcí. 

Typickými bezdomovci jsou lidé závislí, zadlužení, po prodělaných životních traumatech, bez motivace a se zdravotními potížemi. Jejich počet v kraji se odhaduje na jeden tisíc. Bývá s nimi spojeno páchání trestné činnosti a opilecká agresivita. Většinou jsou schopni a ochotni podřídit se nastavenému přísnějšímu režimu charitativních organizací, aby mohli nocovat aspoň v azylových domech. Menšina ale „zvládne“ vyvolávat konflikty a problémy, které pak musí řešit policie. Podle odborníků zcela nefunguje spolupráce mezi subjekty, které s lidmi bez střechy nad hlavou přicházejí do styku.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 10. 8. 2016 - 09:08