Domů Aktuality Kraj bude zajišťovat údržbu všech silnic v regionu

Kraj bude zajišťovat údržbu všech silnic v regionu

​Až dosud se krajští silničáři starali o zimní a letní údržbu silnic II. a III. třídy v regionu, o údržbu státní silnice I. třídy museli soutěžit ve výběrovém řízení. V případě, že by neuspěli, potkávali by řidiči v zimě na silnicích I. třídy jejich sypače se zdviženou radlicí. Situaci ale změní memorandum mezi státem a kraji.
Na jeho základě se budou moci kraje starat o údržbu všech komunikací na svém území, což systém udržování vozovek v některých regionech podstatně zjednoduší.

„V této chvíli chce stát konečně diskutovat s kraji o tom, že je správné, aby se postaraly nejen o své „dvojky a trojky“, ale i o silnice I. třídy. Krajští silničáři pro to mají veškeré vybavení, je tedy naprosto logické, aby zajišťovali údržbu všech silnic a nemuseli vybrané státní úseky, udržované jinou najatou firmou, projíždět především v zimě se zdviženou radlicí a bez posypu, to by asi pro lidi bylo těžko pochopiteln
é,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik

Kraje se společně shodly na převodu správy silnic I. třídy, ale s podmínkou, že budou zajišťovat pouze zimní a běžnou údržbu a ne investiční opravy, které by nadále zabezpečovalo Ředitelství silnic a dálnic ČR. „Tato podmínka se musí promítnout do zákona o pozemních komunikacích. Návrh novely by mělo připravit ministerstvo dopravy,“ dodal Jakub Pánik.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 7. 2016 - 14:23