Domů Aktuality Do kraje zavítal předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Do kraje zavítal předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

​Na pozván​í poslankyně Markéty Wernerové přijel na pracovní cestu do Karlovarského kraje předseda Rady Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Společně s hejtmanem Karlovarského kraje Martinem Havlem a starostou Ostrova Pavlem Čekanem navštívil rekonstruovaný ostrovský zámek, knihovnu v Hroznětíně nebo karlovarský Svět záchranářů.

S hejtmanem Martinem Havlem diskutoval Michal Hašek o podpoře cestovního ruchu a možnosti propojit tyto aktivity v obou krajích. „Oba regiony hledají způsob, jak přilákat čínské turisty, kteří objevují Evropu a naši zemi ve stále hojnějším počtu. Proto jsme hovořili například o možnosti zavedení letecké linky mezi Brnem a Karlovými Vary, která by mohla nejen čínským návštěvníkům usnadnit přesun mezi nejatraktivnějšími místy obou krajů,“ uvedl hejtman Havel.

Starosta Pavel Čekan ukázal Michalu Haškovi prostor, kde se už v polovině července začne budovat výjezdová základna záchranky a následovat bude výstavba zázemí i pro další složky Integrovaného záchranného systému.
„Dalším tématem, které jsme měli možnost společně probrat, byla také spolupráce krajů v oblasti sportu a systém evidence sportovišť. Ten by mohl umožnit plánování údržby a opravy sportovních areálů a jejich systémovou podporu,“ vysvětlila Markéta Wernerová.  Během návštěvy Hroznětína si hejtmani v doprovodu starosty Martina Malečka prohlédli místní knihovnu, která loni získala titul Knihovna roku 2015 v soutěži vyhlašované Ministerstvem kultury ČR. 

Cílem společného pracovního výjezdu se stal také Svět záchranářů v Karlových Varech. Michal Hašek ocenil, že se za krátkou dobu existence centra zdraví a bezpečí seznámilo s prací složek Integrovaného záchranného systému a s návody, jak se chovat v krizových situacích, více než 10 tisíc dětí z Karlovarského kraje. Následovalo setkání se zástupci dobrovolných hasičů, kteří se obrátili na hejtmana Martina Havla s prosbou o legislativní řešení jejich činnosti. „ Jako předseda legislativní komise Asociace krajů ČR bych se chtěl touto záležitostí zabývat a připravit návrh zákona o dobrovolných hasičích, podobně jako mají na Slovensku zákon o dobrovolné požární ochraně, který upravuje práva a povinnosti jednotek dobrovolných hasičů a zahrnuje i jejich systémovou finanční podporu,“ uzavřel hejtman Havel.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 7. 7. 2016 - 13:58