Domů Aktuality Vesnicí roku se v Karlovarském kraji staly Valy

Vesnicí roku se v Karlovarském kraji staly Valy

​Do konce dubna mohly obce z celé České republiky odevzdávat přihlášky do oblíbené soutěže Vesnice roku, která se letos koná již po dvaadvacáté. Z našeho regionu se o prestižní titul ucházelo devatenáct obcí. Vítězem krajského kola a držitelem Zlaté stuhy se nakonec staly Valy u Mariánských Lázní.

Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit venkovské obyvatele k aktivní účasti na rozvoji svého domova a zároveň ukázat, co všechno se jim daří v obcích realizovat. Soutěž každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR, Ministerstvo zemědělství ČR a je podporována řadou dalších institucí a spolků.

Z Chebska se do letošního klání zapojil Hazlov, Křižovatka, Podhradí, Poustka, Skalná, Trstěnice, Tuřany a Valy. Sokolovsko zastupovaly Těšovice, Dolní Rychnov a Vintířov a Karlovarsko Andělská Hora, Boží Dar, Dalovice, Hroznětín, Krásné Údolí, Nové Hamry, Sadov a Smolné Pece. O vítězi rozhodla hodnotitelská komise, která všechny přihlášené obce navštívila na začátku června. „Valy získaly prvenství zejména proto, že žijí bohatým společenským a kulturním životem a řádně pečují o veřejná prostranství, která poskytují dostatek prostoru pro setkávání obyvatel a volnočasové aktivity,“ prozradil hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Valy se nachází čtyři kilometry severozápadně od Mariánských Lázní v údolí dvou potoků na hranici mezi Slavkovským a Českým lesem. Obec má v současnosti okolo čtyři sta obyvatel a návštěvníky zaujme především nádhernou okolní přírodou. Starostou obce je již druhé volební období Quido Vlk.

Slavnostní vyhlášení výsledků krajských kol soutěže se uskuteční v průběhu srpna. Celostátní kolo, do kterého postupují vítězové krajských kol, pak bude vyhodnoceno na přelomu srpna a září. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2016 bude vyhlášen 17. září v Luhačovicích.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 6. 2016 - 11:29