Domů Aktuality Díky recyklaci elektra chrání krajský úřad životní prostředí

Díky recyklaci elektra chrání krajský úřad životní prostředí

​​V loňském roce vytřídili  lidé na krajském úřadě 39 kilogramů drobné spotřební elektroniky. Vyplývá to z údajů společnosti ASEKOL, která organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení.


ASEKOL​ vystavil krajskému úřadu tzv. Certifikát environmentálního vyúčtování. „Úřadu se podařilo během roku 2015 odevzdat 39 kilogramů drobných spotřebičů. Tím jsme uspořili 0,95 MWh elektřiny, 67 litrů ropy nebo 3,6 metrů krychlových vody. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů a produkci nebezpečných odpadů. Všichni, kteří zodpovědně třídí a pomáhají chránit životní prostředí, si zaslouží obrovský dík,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Josef Hora.

Výsledek studie, jež je základem pro vytvoření certifikátu, jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Zpětný odběr a recyklace např. stovky mobilních telefonů uspoří tolik energie, kolik spotřebuje moderní úsporná lednice za více než 4,3 roku provozu. Díky recyklaci jednoho notebooku dojde ke snížení spotřeby ropy, na kterou osobní automobil ujede téměř 100 kilometrů, nebo dojde k úspoře 392 litrů pitné vody. Stejné množství je například spotřebováno při 30 cyklech myčky na nádobí. ASEKOL je neziskově hospodařící společnost, která organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení.

V ČR loni prostřednictvím systému zpětného odběru ASEKOL odevzdali lidé celkém 17 742 tun elektra. To je přibližně 1, 67 kilogramu na jednoho Čecha ročně.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 23. 6. 2016 - 08:21