Domů Aktuality Novorozence budou hlídat nové monitory dechu

Novorozence budou hlídat nové monitory dechu

​Zástupci Nadace Křižovatka dnes předali zdravotníkům dětského oddělení karlovarské nemocnice 15 nových monitorů dechu Babysense II. Přístroje v celkové hodnotě přes 44 tisíc korun budou kontrolovat pravidelné dýchání miminek a zvukovým signálem upozorňovat na problém.

Monitory budou sloužit nejen dětem na oddělení, ale rodiče si je mohou vypůjčit na nezbytně nutné období, i když odcházejí z porodnice s novorozencem domů. „Jsme velmi rádi za tento dar od nadace, obnova monitorů je nutná a máme s nimi velmi dobré zkušenosti,“ uvedl primář dětského oddělení Jan Parma. Podle náměstka hejtmana Jakuba Pánika je pomoc nadací a dalších přispěvatelů pro nemocnici velmi prospěšná a vhodně doplňuje snahu kraje o zajištění moderního přístrojového vybavení.

Nadace Křižovatka​ se aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o syndromu náhlého úmrtí novorozenců a informuje o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu pro každé dítě. Přístroj spustí alarm v případě zástavy nebo nepravidelnosti v dechu děťátka. Přivolaný zdravotník nebo rodič pak může v případě potřeby včas poskytnout první pomoc.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 6. 2016 - 13:50