Domů Aktuality Kraj se stal členem asociace čínských a evropských regionů

Kraj se stal členem asociace čínských a evropských regionů

​V čínském městě Tangshan v provincii Hebei bylo dnes zahájeno třetí setkání lídrů Asociace čínských guvernérů a představitelů zemí střední a východní Evropy. V závěru jednání podepsal hejtman Karlovarského kraje Martin Havel za účasti delegace vedené premiérem Bohuslavem Sobotkou dohodu o vstupu do asociace.

Summitu se zúčastnili představitelé patnácti provincií Číny a představitelé regionů z šestnácti zemí Evropy. Všichni zúčastnění ocenili významnou roli, kterou v podpoře komunikace a spolupráce sehrává Asociace čínských guvernérů a představitelů zemí střední a východní Evropy.

„Řada investic je dnes iniciována a domlouvána právě na úrovni českých krajů a čínských provincií, a proto považuji za klíčové, aby byly vztahy na této úrovni co nejintenzivnější. Ostatně i proto je Česká republika odpovědná za činnost asociace guvernérů ve formátu šestnáct plus jeden,“ zdůraznil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Jako konkrétní příklady spolupráce pak zmínil projekty lázeňské zóny v jihomoravských Pasohlávkách nebo centra česko-čínské medicíny v Hradci Králové.

I pro Karlovarský znamená členství v asociaci mnohem snazší vyjednávání v nejrůznějších oblastech možné spolupráce. Asociace by měla v budoucnu dokonce sídlit i v Praze. „Rozvoj spolupráce s čínskými regiony se neobejde bez posilování kontaktů s jejich vedením a bez toho, aby se náš kraj stal součástí asociace. Jen na tomto podkladě je možné dále budovat vzájemné podnikatelské a obchodní aktivity,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Součástí summitu je také průmyslový veletrh, na kterém se Karlovarský kraj prezentuje v českém stánku.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 17. 6. 2016 - 13:17