Domů Aktuality Představitelé kraje jednali se starosty

Představitelé kraje jednali se starosty

V krajské knihovně se včera sešli zástupci Karlovarského kraje se starosty krajských měst a obcí. Hlavním tématem jednání bylo zdravotnictví, doprava, sociální služby či cestovní ruch. Součástí setkání bylo také slavnostní udělení plakety Ministerstva obrany ČR za péči o válečné hroby oceněným obcím. 

​V úvodu jednání představila starostům vedoucí odboru investic a grantových schémat Věra Tomsová Národní rozvojový program mobility, který si klade za cíl umožnit bezbariérovost měst a obcí. Tento státem financovaný projekt doporučuje místním samosprávám i krajům zapojit se, a v této souvislosti již Karlovarský kraj vypracoval Krajský plán vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením pro období 2015 – 2020.

Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik informoval starosty o dotacích, kterých mohou využít. Seznámil je také s realizovanými či plánovanými projekty Karlovarského kraje z oblasti zdravotnictví. „Zahájili jsme stavbu nového plicního oddělení v nemocnici v Karlových Varech, plánujeme výstavbu nové výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje v Ostrově a schválili jsme například čerpání dotací z Integrovaného regionálního operačního programu na přístrojové vybavení nemocnic či sanitek,“ uvedl. K dopravním tématům dodal, že vedení kraje nyní vyjednává o dlouhodobém zajištění dopravní obslužnosti Karlovarského kraje po roce 2018. Starosty dále seznámil s projektem „Systém zklidňování dopravy v Karlovarském kraji“, který se zaměřuje na ohrožené úseky silnic.

O sociálních službách hovořil náměstek hejtmana Miloslav Čermák, který starostům pověděl o výši a způsobu získávání dotací z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR či o jednotlivých operačních programech a dotacích Evropské unie. K problematice cestovního ruchu vystoupil krajský radní Petr Šindelář, který starostům představil nově vznikající destinační agenturu. Ta by měla již naplno fungovat od začátku příštího roku. Starostové se také dozvěděli o správě a údržbě zeleně podél liniových staveb a silnic II. a III. tříd nebo získali užitečné informace o příslušné legislativě a novelách zákonů.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 1. 6. 2016 - 12:28