Domů Aktuality Rada kraje jednala s představiteli města Sokolov

Rada kraje jednala s představiteli města Sokolov

​Zástupci vedení Karlovarského kraje se setkali s radními v Sokolově, aby s nimi mluvili o tématech, která v současnosti město řeší. Hovořilo se o stavu nádražní haly, o obtížích s protialkoholní záchytnou stanicí nebo o průmyslových zónách na Sokolovsku.

„Tato dnes už tradiční setkání jsou pro nás příležitostí osobně probrat záležitosti, které města a obce trápí. Společně hledáme způsob, jak kraj může pomoci,“ uvedl hejtman Martin Havel. Starosta Sokolova Jan Picka ocenil, že se kraj snaží město podpořit v jeho snaze o urychlení opravy haly nádraží, kterou by nově měl stát převést na Správu železniční dopravní cesty. „Máme příslib z ministerstva dopravy pro Sokolov, Cheb a Františkovy Lázně, kde by se v průběhu dvou let mohlo do obnovy nádraží vložit okolo 1, 5 miliardy korun,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Město se také potýká s problémem protialkoholní záchytné stanice, kam se většinou opakovaně stahují stejní lidé. V kraji navíc chybí detenční zařízení pro lidi s jinými druhy závislostí. Některé kraje však nemají záchytku vůbec, a pak se často stává, že záchranáři vozí opilé osoby neschopné se o sebe postarat přímo do nemocnic. 


Radní rovněž diskutovali o průmyslových zónách, jejichž rozvoj na Sokolovsku brzdí postoj ministerstva životního prostředí, které odmítá rozšíření těchto ploch, i když ty stávající jsou v našem kraji téměř obsazeny. Město uvažuje o tom, že by po dohodě se společností Sokolovská uhelná v budoucnu odkoupilo zónu u Starého Sedla. 


Vedení Sokolova také plánuje vybudovat na místě bývalé základní školy sociální zařízení pro seniory. „Kraj by rád vzniku takového pobytového zařízení pomohl  při přípravě žádosti o investiční dotaci a od roku 2018 i se zařazením těchto lůžek do akčního plánu kraje. Tím bychom umožnili financování provozu,“ vysvětlil náměstek hejtmana Miloslav Čermák. „Do zastupitelstva města dáváme návrh na uvolnění šesti milionů korun na projektování demoličních prací a demolice samotné, práce by měly začít koncem letošního roku,“ dodal starosta Picka.

Řeč byla i o podnikatelích, kteří ve městě skupují byty a za předražené ceny je pronajímají nepřizpůsobivým občanům, dále také o možné podpoře kraje při zviditelnění sokolovského zámku a muzea, nebo o žádosti přispět na pořízení nového trávníku na hřišti FK Baník Sokolov.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 5. 2016 - 15:30