Domů Aktuality Projekt „Na kole jen s přilbou“ pomáhá chránit zdraví cyklistů

Projekt „Na kole jen s přilbou“ pomáhá chránit zdraví cyklistů

Letos se uskuteční již šestý ročník společného projektu Týmu silniční bezpečnosti a Horské služby, nad kterým převzal záštitu hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. Během nadcházejícího víkendu se můžete dozvědět řadu cenných informací ze světa cyklistiky na Ježíškově cestě na Božím Daru.
​Návštěvníci se zde setkají s cyklohlídkami, které jim budou vysvětlovat, co udělat pro to, aby byla jejich vyjížďka bezpečná. „Cyklisté mohou přijít k vážným úrazům nejen na silnicích, ale také na horských stezkách. Nyní mají možnost seznámit se zásadami bezpečné jízdy přímo v terénu,“ uvedl hejtman Martin Havel.
 
Aby byli cyklisté chráněni, měl by každý usedat na kolo, o jehož řádném technickém stavu je skálopevně přesvědčen. Policejní statistiky dokládají, že špatný technický stav jízdního kola se může podepsat na vzniku nehody. A pokud by přece jen došlo k nějaké nepříjemné události, je třeba předem udělat vše pro to, aby její následky byly co nejmenší. Především je třeba chránit hlavu a krk. Pokud totiž dojde k těžkému či dokonce smrtelnému zranění cyklisty, je ve třech čtvrtinách případů zasažena právě hlava.
 
Cyklistická přilba může následky případné kolize zmírnit či jim úplně zabránit. Jen je třeba pořídit si přilbu skutečně kvalitní a mít ji po celou dobu jízdy řádně připevněnou.  V roce 2015 zemřelo na českých silnicích 68 cyklistů, dalších 394 při nehodě utrpělo těžké zranění a Horská služba zasahovala bezmála 700krát pří vážných úrazech cyklistů a koloběžkářů.

Další podrobnosti o cyklohlídkách a řadu dalších informací o cykloturistice naleznete na webovém portálu pořadatele.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 27. 5. 2016 - 09:36