Domů Aktuality Cvičení krizového štábu se zaměřilo na likvidaci nákazy

Cvičení krizového štábu se zaměřilo na likvidaci nákazy

​Podezření na výskyt vysoce nakažlivého onemocnění - takové bylo téma dnešního cvičení Krizového štábu Karlovarského kraje, které svolal hejtman a předseda Bezpečnostní rady kraje Martin Havel. Cílem cvičení bylo prověřit součinnost složek Integrovaného záchranného systému a dokázat, že by případnou krizovou situaci podobného rozsahu bez problémů zvládly.
„Naplánované taktické cvičení jsme využili ke svolání členů krizového štábu, který by v případě potvrzení výskytu nakažlivého onemocnění musel skutečně zasáhnout,“ vysvětlil ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Václav Klemák. Štáb se sešel v ranních hodinách a jeho členové si vyslechli informace zástupců Krajské hygienické stanice Karlovy Vary. Ti dostali hlášení od obvodního lékaře z Karlových Varů o příjmu pacienta, který se měl vrátit z africké Libérie s příznaky vysoce nakažlivého onemocnění, pravděpodobně virem ebola. Hygienici kontaktovali krajské operační středisko a předali údaje o počtu lidí, kteří s nakaženým přišli do styku. Zároveň se aktivoval epidemiologický tým.

Pro cvičení byl vybrán areál Světa záchranářů poblíž karlovarské KV Areny, kde hasiči společně se záchranáři připravili místo pro převoz kontaminovaných osob a dekontaminaci účastníků zásahu. Převoz pacienta do Prahy měla zajistit společnost Meditrans, jejíž vozidlo je vybavené moderním bioboxem. „Musím ocenit spolupráci jednotlivých složek, které se nácvikem řešení případů výskytu nakažlivého onemocnění v regionu zabývají už několik let. Právě proto je jejich spolupráce na vysoké úrovni a mezi kraji patříme k těm nejlepším,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Součinnostní cvičení sledovali také zástupci hasičských záchranných sborů z ostatních regionů. Akce  skončila dnes v 13:00 hodin.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 5. 2016 - 15:00