Domů Aktuality Hejtman představí projekt bezpečných škol na konferenci v Praze

Hejtman představí projekt bezpečných škol na konferenci v Praze

​Větší bezpečnost žáků a pedagogů na krajských školách by měl zajistit pilotní projekt Karlovarského kraje. Na technická i organizační opatření vyčlenil kraj téměř 15 milionů. Záměr představí hejtman Karlovarského kraje Martin Havel ve čtvrtek 26. května na konferenci Bezpečná škola v Praze.
„S řešením větší bezpečnosti na krajských školách jsme začali už v roce 2012, naším cílem je sjednotit úroveň zabezpečení, která se v jednotlivých školských zařízeních zásadně liší. Nemohli jsme čekat na státní pobídku, proto jsme přišli s vlastním pilotním záměrem. V první fázi jsme zmapovali naše školy, ředitelé ve většině případů reagovali pozitivně,“ uvedl Martin Havel. Školy by neměl projekt finančně zatížit, s organizačními opatřeními pomohou ředitelům lidé z odboru bezpečnosti a krizového řízení krajského úřadu. 

Mezi sledovanými parametry úrovně zabezpečení škol bylo například to, jak se dá dostat do budov škol, kdo a jak se v nich může pohybovat. Podstatnou roli hrála i lokalita, ve které se školské zařízení nachází. „Projekt už byl zahájen, k instalaci kamerových nebo zvonkových systémů využijeme hlavně měsíců prázdnin. Studenti budou do škol vcházet s novými čipovými kartami. I když se asi nevyhneme i negativním reakcím, naším cílem jsou bezpečnější školy, ne vězení,“ zdůraznil hejtman. První škola, kde by se mělo s uskutečněním projektu začít, je Střední odborné učiliště stravování a služeb v Karlových Varech.

Nejvyšší náklady si vyžádají opatření v Integrované střední škole v Chebu a v Integrované střední technické a ekonomické škole v Sokolově. „V obou případech půjde o investici asi ve výši dvou milionů korun,“ dodal hejtman. V budoucnu má kraj v plánu pokračovat v zabezpečení dalších krajských organizací, například domovů pro seniory. Projekt  také ve spolupráci s obcemi hodlá rozšířit o základní školy.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 5. 2016 - 07:59