Domů Aktuality Karlovy Vary budou zítra patřit běžcům

Karlovy Vary budou zítra patřit běžcům

​V sobotu 21. května bude odstartován v pořadí již čtvrtý ročník Mattoni 1/2 Maratonu Karlovy Vary, který běžce zavede do nejpůvabnějších koutů lázeňského města. Za dobu své existence se kapacita závodu zvýšila téměř třikrát. Informovali o tom dnes pořadatelé na tiskové konferenci.

Mattoni 1/2 Maraton Karlovy Vary byl pro letošní rok poprvé oceněn zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF a zařadil se tak mezi světovou elitu silničních běhů. Hlavní závod, kterého by se mělo zúčastnit na čtyři tisíce běžců, bude odstartován v šest hodin odpoledne. Ještě dvě hodiny před tím vyběhnou na trať dlouhou tři kilometry rodiny s dětmi.

Závod do Karlovarského kraje každoročně přivede tisíce návštěvníků. Jen před dvěma lety jich bylo na třináct tisíc. „S každým závodníkem přijede i jeho rodina a přátelé, kteří ho chtějí podpořit. Pro mládež a děti jsou pak běžci skvělými vzory. Sami si pak řeknou, že by se jednou také chtěli stát součástí takového velkého závodu,“ uvedl radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Edmund Janisch.

Partnerem akce jsou kromě města Karlovy Vary a Karlovarského kraje také SOS dětské vesničky. Zakoupením startovního čísla běžci pomáhají dětem, které to skutečně potřebují. „Ve vesničkách se staráme o děti, které jsou velmi zanedbané. Tyto děti potřebují vzory a ideály a těmi běžci skutečně jsou,“ doplnila programová ředitelka SOS dětské vesničky Karlovy Vary Dagmar Roučková.

Největším favoritem závodu je letos Abraham Akopesha z Keni. Z Čechů je to pak Milan Kocourek, který bude chtít navázat na svůj skvělý výkon, jenž předvedl na Sportisimo 1/2 Maratonu v Praze. Zvučná jména se nacházejí i na ženském startovním poli. Na rekord závodu zaútočí zkušená vytrvalkyně Caroline Kilel z Keni. Z Češek to pak bude Ivana Sekyrová, držitelka celé řady mistrovských titulů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 20. 5. 2016 - 13:37