Domů Aktuality Kraj poskytne vlastníkům pozemků dotaci na likvidaci bolševníku

Kraj poskytne vlastníkům pozemků dotaci na likvidaci bolševníku

​V minulém měsíci mohli majitelé postižených pozemků podávat žádosti o příspěvek na likvidaci invazních druhů rostlin. Pokud finance schválí krajské zastupitelstvo, Karlovarský kraj mezi patnáct žadatelů rozdělí více než 300 tisíc korun.

​„Z rozpočtu kraje jsme na tato opatření vyčlenili pro letošní rok celkem 3 miliony korun, které se však zdaleka nepodařilo vyčerpat. Vzhledem k tomu, že o pozemky zasažené bolševníkem musí pečovat všichni vlastníci, počítáme v budoucnu s výraznější osvětou a dotace bychom rádi udělovali i příště,“ uvedl krajský radní Josef Hora. Majitelé pozemků mohli žádat o dotaci ve výši 50 % nákladů na likvidaci bolševníku, maximálně však o 150 tisíc korun.
 
Podpora vlastníků dotčených parcel navazuje na projekt zaměřený na omezení výskytu invazních druhů rostlin, který Karlovarský kraj realizoval v uplynulých třech letech a v němž dočasně převzal péči o zasažené pozemky. Jelikož tento projekt významně snížil výskyt bolševníku velkolepého a křídlatek, pro udržení dobrých výsledků vypsal kraj tento dotační program.
 
Na odstraňování invazních rostlin pro rok 2016 vyčlenil Karlovarský kraj celkem 15 milionů korun. Kromě nákladů na dotace vlastníkům jsou v této částce zahrnuty i příspěvky na monitoring a likvidaci na vlastních nebo problémových pozemcích.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 12. 5. 2016 - 11:47