Domů Aktuality Vedení kraje jednalo ve Žluticích

Vedení kraje jednalo ve Žluticích

​Krajští radní se dnes setkali s představiteli města Žlutice, aby společně diskutovali o aktuálním dění na Žluticku a potřebách oblasti. Hovořili mimo jiné o zaměstnanosti, budoucnosti Střední lesnické školy Žlutice nebo o nedostatku praktických lékařů.

„Se svými protějšky ve Žluticích jsme se chtěli osobně setkat proto, abychom mohli přímo jednat o tom, co je trápí, ale také je informovat například o nových dotačních programech, které by město mohlo využít,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Žlutice mají v současnosti 2400 obyvatel a hospodaří s rozpočtem okolo 35 milionů korun. Podle starosty Václava Slavíka se ve městě daří spolkové činnosti, zastupitelé nyní pracují na územním plánu a ambicí vedení města je získat zpět Žlutický kancionál, který je uložen v knihovně pražského Památníku národního písemnictví. Město má nezaměstnanost ve výši asi 13 – 17 procent, snaží se proto například využít uchazeče o zaměstnání na veřejně prospěšné práce. Další možnost ke zvýšení zaměstnanosti nastínil náměstek hejtmana Jakub Pánik: „ V průmyslové zóně v Ostrově vyrostla nová hala firmy WITTE, která stále shání pracovní síly, a to nejen do Ostrova, ale i do svého závodu v Nejdku. Další řada firem v kraji je na tom podobně. I když je ze Žlutic problém s dojížděním, chtěl bych upozornit na nový příspěvek poskytovaný Úřadem práce právě na dopravu do zaměstnání. Na ten
 mají nárok dlouhodobě nezaměstnaní z našeho regionu.“ 

Vedení města se také zajímalo o další osud lesnické školy zřizované krajem. Po odvolání ředitele zatím nebyl vybrán jeho nástupce. „Sám jsem školu po odvolání ředitele navštívil a ujistil jsem pedagogy, že toto zařízení patří k unikátním nejenom v systému školství našeho regionu, ale celé republiky. Proto pokud bude zájem studentů, rozhodně chceme, aby škola nadále fungovala jako dosud,“ zdůraznil krajský radní Edmund Janisch. Náměstek hejtmana Jiří Červenka také ocenil snahu pedagogů školu všestranně rozvíjet.

Náměstek hejtmana Miloslav Čermák informoval vedení města o tom, že bude vyhlašována výzva v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, v rámci které bude možné čerpat peníze na vybudování komunitních center. Právě takové centrum město plánuje zřídit, a vyžádalo si proto detailní podklady.

Žlutice se také do budoucna obávají problému s praktickým lékařem, díky intervenci kraje se naštěstí jedné z lékařek podařilo získat smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Dětský lékař do města zajíždí pouze na hodinu denně a zdaleka nezvládne přijmout všechny čekající pacienty.

Starosta Slavík popsal krajským radním snahu vedení města odkoupit areál bývalé „betonárky“, který by využil pro potřeby místních technických služeb. Náměstek hejtmana Jakub Pánik jej v této souvislosti seznámil s novým programem na využití brownfieldů schválený vládou, který umožní obcím čerpat finance na opravy například zchátralých průmyslových prostor v majetku obce. Starosta rovněž vyzdvihl postupné zlepšování stavu krajských silnic. „V letošním roce se plánují na Žluticku další práce, rekonstruovat se bude silnice na Záhořice, dva propustky a most ve směru do Pšova,“ uzavřel hejtman.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 2. 5. 2016 - 17:19