Domů Aktuality Nový dotační program pomůže obcím s využitím brownfieldů

Nový dotační program pomůže obcím s využitím brownfieldů

​Karlovarský kraj se může zapojit do speciálního dotačního programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů. Nový program na podporu zaměstnanosti a rozvoje strukturálně postižených regionů, tedy Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, schválila vláda.


Program by měl přinést celkem až dva tisíce nových pracovních příležitostí. Součástí jeho přípravy byl i průzkum, kolika lokalit by se revitalizace mohla týkat. V Karlovarském kraji jde o stovku takových nevyužívaných a zanedbaných pozemků, objektů nebo areálů, které jsou pozůstatkem průmyslové, zemědělské nebo vojenské aktivity. „Věřím, že novinka pomůže oživit hospodářsky slabé regiony. Za její přípravu a prosazení patří náš dík premiéru Bohuslavu Sobotkovi a regionální zástupkyni zmocněnce vlády pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj Gabriele Nekolové,“ uvedl hejtman Martin Havel.

O dotace na přeměnu brownfieldů a jejich přípravu k novému využití budou moci žádat postižené kraje a obce. „Měst a obce mohou získat 70 až 85 procent způsobilých výdajů projektu podle své velikosti, respektive podle počtu obyvatel. Cílem je vytvořit podnikatelsky využitelné plochy a nemovitosti, kde ve výsledku vzniknou nová pracovní místa,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Pánik. 

Předpokládá se, že ze státního rozpočtu budou na Regeneraci a podnikatelské využití brownfieldů vyčleněny 2 miliardy korun. Využití této částky se rozprostře do období 2017 až 2023. V programu budou vypisovány kolové dotační výzvy. Posuzování žádostí se ujme meziresortní hodnotitelská komise, která má dbát hlavně na efektivitu předložených projektů. Žadatelé však nebudou moci z tohoto programu hradit odstraňování případných ekologických zátěží.     

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 4. 2016 - 12:22