Domů Aktuality Většina zájemců o kotlíkové dotace uspěla

Většina zájemců o kotlíkové dotace uspěla

V první výzvě kotlíkových dotací, na kterou bylo vyčleněno více než 64 milionů korun, téměř všichni žadatelé peníze na výměnu starého kotle získají. Rada kraje na svém pondělním jednání rozhodla o dosud přijatých žádostech.
​Na začátku března se žadatelé shromažďovali na krajském úřadě s velkým předstihem a čekání se jim vyplatilo. Zájem o kotlíkovou dotaci byl nečekaně velký a od té doby úředníci přijali a zhodnotili přibližně 600 žádostí. Přestože se původně počítalo s výměnou 440 kotlů, nakonec jich bude 526. Žádosti byly vyřizovány v pořadí, v jakém byly podány, až do vyčerpání peněz. „Dalších 18 žádostí bylo zařazeno do takzvaného zásobníku a na jejich financování dojde v případě uvolnění dalších prostředků. Lidé nicméně přinášejí žádosti dále a jejich příjem je umožněn až do 30. června letošního roku,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Ze všech podaných žádostí jich bylo předáno k opravě či doplnění pouze 34 a dalších 8 žádostí bylo zamítnuto. „Tento malý počet je výsledkem dobré práce úředníků, kteří se zájemci intenzivně konzultovali a svědčí to také o dobré připravenosti žadatelů,“ uvedl hejtman Martin Havel. Nyní budou zaměstnanci krajského úřadu rozesílat dopisy, přičemž většina žadatelů obdrží kladnou odpověď. Poté mohou úspěšní zájemci začít podepisovat smlouvy. Jakmile předloží všechny dokumenty související se zakoupením nového kotle, dostanou peníze na účet.

Lidé mohou díky kotlíkové dotaci zpětně obdržet od 70 do 80 % svých výdajů na pořízení nového ekologičtějšího kotle výhradně na uhlí či biomasu, kombinovaného kotle na uhlí a biomasu, na pořízení plynového kondenzačního kotle nebo tepelného čerpadla. Maximálně mohli zájemci žádat o 150 tisíc korun, tudíž nejvyšší možný příspěvek činí 127 500 korun dle typu vyměněného kotle.

Vzhledem k vysoké výši dotace byl zájem obdobně velký jako v jiných krajích. Karlovarský kraj vytvořil na základě obdržených žádostí statistiku, která určuje četnost výměny kotlů v jednotlivých oblastech regionu. Mezi nejvíce zastoupená katastrální území patří Nejdek (téměř 5 %), následují Žlutice, Aš, Šindelová či Bochov. Co se týče obcí, nejvíce žádostí podali obyvatelé Karlových Varů (9 %), poté Nejdku, Aše, Chebu a Žlutic.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 27. 4. 2016 - 12:42