Domů Aktuality Křesadla v Karlovarském kraji mají své majitele

Křesadla v Karlovarském kraji mají své majitele

​Již po desáté byla letos udělována Křesadla lidem z regionu, kteří se různým způsobem podílejí na nezištné pomoci ostatním. Mezi oceněnými za rok 2015 byl i náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast sociálních věcí Miloslav Čermák.
Myšlenka každoročního oceňování obyčejných lidí, kteří dělají neobyčejné věci, vznikla v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků v roce 2001 a v témže roce obdrželi Křesadlo první dobrovolníci v Praze. Od té doby se anketa rozšířila i do jiných měst a regionů České republiky. V Karlovarském kraji akci pořádá Mateřské centrum Karlovy Vary společně s Dobrovolnickým centrem Vlaštovka. Záštitu nad letošním jubilejním ročníkem převzal hejtman Karlovarského kraje Martin Havel a primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek.

Devítičlenná komise složená ze zástupců neziskových organizací, státní správy a samosprávy a sponzorů vybírala z celkem šestadvaceti kandidátů. Cenu od uměleckého kováře z hradu Křivoklát si nakonec v karlovarském Grandhotelu Ambassador převzali čtyři vybraní dobrovolníci. Slavnostním ceremoniálem provázel Vlasta Vébr a o kulturní program se postaral Karlovarský symfonický orchestr a PO – PO Trio.

Ocenění dobrovolníci:

Martina Paboučková: za dobrovolnou činnost pro rozvoj Mateřského centra v Chebu. Je nesmírně pracovitá a žije pro lidi kolem sebe. Nezastaví se před žádnou překážkou, nic jí neodradí. Martina Paboučková je žena činu. Přišla si do mateřského centra jen pro radu, zdržela se dvě hodiny a nakonec si odnášela plný batoh práce. Martina roztočila kola a začaly se dít věci. Z nezdarů není zoufalá, ale naopak se oklepe a začíná s novou energií.

Bc. Miloslav Čermák: za obětavou pomoc neziskovým organizacím a lidem, nacházejícím se v nelehké životní situaci. Je to člověk, na jehož slovo je spolehnutí, a nikdy neodmítne podat pomocnou ruku. Je vždy šťastný, když může dělat neobyčejné věci ve svém regionu pro lepší život lidí, kteří v něm žijí. Má dar dávat lidem pocit bezpečí a jistoty, který předává pouhým úsměvem či podáním ruky.

Alena Ženíšková: za dlouholetou dobrovolnou činnost pro tělesně postižené děti a dospělé a za organizaci závodů Pohárek. Už patnáct let každý týden dobrovolně a zcela bez finančního ohodnocení plave s tělesně postiženými dětmi a dospělými. Každé léto působí jako asistent na soustředění, a to v době své dovolené.

Milan Hloušek: za aktivní a obětavý přístup v několika oblastech - Potravinová banka, autor naučné publikace S komiksem o domácím násilí a stalkingu. Od roku 2014 pracuje jako P.R. manažer v neziskové organizaci Pomoc v nouzi, kde se podílí na koordinaci projektu Bojovníci proti násilí na ženách. Díky tomuto projektu vznikla tři kontaktní místa v Kraslicích, Jáchymově a Žluticích, která poskytují bezplatnou pomoc a poradenství. Pracoval devět let jako novinář, z toho pět let ve funkci šéfredaktora. Je předsedou Českého novinářského klubu.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 19. 4. 2016 - 10:45