Domů Aktuality V Karlových Varech jednali představitelé měst a obcí

V Karlových Varech jednali představitelé měst a obcí

​Cestovní ruch či vydávání občanských průkazů. O tom mimo jiné debatovali starostky a starostové Karlovarského kraje na svém setkání. Na krajském úřadě ho tradičně uspořádal Svaz měst a obcí České republiky.


„Krajská setkání jsou jedinečnou příležitostí pro diskusi a přenos informací. Získáváme zde tolik důležitou zpětnou vazbu, kterou můžeme využít pro jednání se státem. Velkým tématem v našem kraji je logicky cestovní ruch a evropské dotace. Smutné je, že z Evropské unie nelze na tuto oblast čerpat v aktuálním programovém období ani korunu, proto intenzivně jednáme s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, aby se posílily národní zdroje. A také řešily místní poplatky tak, aby z nich měla větší prospěch místa, kde se vybírají. Rovněž je třeba jasně stanovit pravidla pro cestovní ruch, ideálně formou diskutovaného zákona o cestovním ruchu,“ uvedl místopředseda Svazu měst a obcí ČR pro evropské záležitosti a primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.
 
„Pro Karlovarský kraj je cestovní ruch důležitý. Proto vznikla krajská destinační agentura, aby aktivně a efektivním způsobem dokázala přilákat do regionu ještě více návštěvníků a představila turistům jeho atraktivity. Musí samozřejmě velmi úzce spolupracovat s městy a obcemi s cílem maximálně udržet návštěvníka v našem kraji. Zabýváme se samozřejmě i dalšími tématy měst a obcí, často jsou společná s kraji. Hodně aktuální je například spolupráce v oblasti integrovaného záchranného systému tak, abychom při mimořádných událostech od policie a záchranářů včas věděli, co se děje a mohli informovat veřejnost. Upravuje to společné memorandum v lednu podepsané v Brně. Podobně spolupracujeme v oblasti školství, či co se týče církevních restitucí,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.
 
Svaz měst a obcí i v této souvislosti oceňuje příkladnou spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR. Na všech krajských setkáních je jeho zástupce, který informuje o koordinační roli resortu ve vztahu k samosprávám a také o aktuálním dění a záměrech na poli legislativy v gesci vnitra. V Karlových Varech tak mimo jiné zazněl záměr resortu vydávat občanské průkazy s čipem. Ty by měly být pro občany povinné a vydávat se zdarma. Jejich součástí by byly různé aplikace, průkaz by tedy sloužil jako elektronická identita občana. U lidí nad 70 let by nové občanské průkazy měly mít platnost 30 let.

V souvislosti s velmi debatovaným a dříve zmiňovaným cestovním ruchem pak zaznělo, že už dnes se dají vydat cestovní pasy do šesti dnů. Stojí to ale více peněz – z logistických i praktických důvodů, aby lidé vše nenechávali na poslední chvíli. I tak by ministerstvo chtělo lhůtu dále zkracovat - na tři dny.
   
Více informací o Svazu měst a obcí ČR včetně harmonogramu a programu krajských setkání naleznete na internetových stránkách organizace.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 5. 4. 2016 - 11:53