Domů Aktuality Hejtman Martin Havel jednal se skláři

Hejtman Martin Havel jednal se skláři

​Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel pozval zástupce firem z oblasti sklářského průmyslu ke společné diskusi o potřebách zaměstnavatelů v tomto oboru. Pokračoval tak v sérii obdobných setkání s lidmi z dalších regionálních průmyslových odvětví.

Představitelé jednotlivých společností se shodli na tom, že v současnosti je situace ve sklářství dobrá, firmy v kraji mají dostatek zakázek a daří se výrobě uměleckého i průmyslového skla. Podle Petra Šulce, ředitele sklárny Moser, která se zabývá tvorbou uměleckých děl z křišťálového skla, je dnes Moser tradiční nezávislou firmou se silnou značkou. „Potýkáme se však stejně jako ostatní zaměstnavatelé s nedostatkem nových kvalifikovaných pracovních sil. Potřebujeme, aby děti ze základních škol nešly většinou na gymnázia, ale učily se řemeslo, ve kterém mají jisté uplatnění,“ uvedl Petr Šulc. Firma proto nabízí dobré finanční ohodnocení a ve zvyšování mezd hodlá pokračovat.

Hejtman Martin Havel seznámil skláře s programem krajských stipendií, které dostávají i žáci oboru zaměřeného na výrobu skla. Nabídl jim také, že by se firmy mohly účastnit podzimních výstav krajských škol a seznámit budoucí středoškoláky s možností práce v regionálních sklárnách. „Je to běh na delší trať přesvědčit mladé, že ve sklárně mají podstatně větší perspektivu, než když z nich budou výhledově nezaměstnaní vysokoškoláci v oborech, které zaměstnavatelé nepotřebují,“ dodal hejtman. Jednatel společnosti FLABEG Czech v Oloví zabývající se zpracováním skla a zrcátek pro automobilový průmysl Vladimír Janda potvrdil malý zájem mladých lidí o technické obory a připomněl, že dalším problémem firem v regionu je také zaměstnávání lidí zatížených exekucemi. Srážky ze mzdy jsou pro firmy administrativně náročné a na jejich zpracování je třeba vyčlenit dalšího pracovníka.

Společně se skláři se hejtman domluvil na aktivní propagaci odvětví. Umělecká díla ze sklárny Moser kraj například prezentoval na světové výstavě EXPO loni v italském Miláně. Karlovarský sklář Milan Mottl zase vyrábí skleněné artefakty, které kraj uděluje významným osobnostem při slavnostních příležitostech.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 31. 3. 2016 - 10:48