Domů Aktuality Karlovarský kraj vyhlásí nové přírodní památky

Karlovarský kraj vyhlásí nové přírodní památky

​V letošním roce chystá kraj vyhlášení sedmi nových přírodních památek. Jedná se o čtyři území při severním okraji Doupovských hor, dvě nedaleko Kraslic a jedno u Perninku.


V případě Doupovských hor půjde o ochranu přírodních fenoménů, kterými jsou společenstva skalních biotopů, horské smilkové trávníky, populace vstavače bezového, mužského, případně jiných chráněných druhů rostlin, ale také stále ubývající plochy světlých listnatých lesů. V Kraslicích se zase nacházejí cenná suťová společenstva – v jednom případě přirozeně vzniklé suťové pole, v tom druhém pak druhotná společenstva na suťové ploše vzniklé těžbou kovů. V Perninku dokončuje kraj vyhlášení významného rašeliniště, kde vznikne i volně přístupná naučná stezka.

„Nově vyhlášená chráněná území rozšíří seznam těch stávajících, která spadají do správy Karlovarského kraje, z 38 na 45.  Do zmíněných souhrnů nejsou započítány rezervace a přírodní památky v tzv. „národní kategorii“ a v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, o něž se stará Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Pokud počítáme i tato místa, je v kraji téměř 60 území, která přírodovědcům a návštěvníkům reprezentují to nejcennější, čím se příroda našeho kraje pyšní,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Josef Hora.

Kromě zmíněných oblastí, kde proces vyhlašování prakticky vstupuje do finále, poběží řízení i pro dalších sedm významných ploch. Zatím ale není znám termín vypořádání námitek vlastníků, ani konečná hranice, která bude pro ochranu území vymezena. S ukončením procesu se počítá až ve druhé polovině roku. Nové přírodní památky se vyhlašují nařízením Rady Karlovarského kraje.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 3. 2016 - 08:40