Domů Aktuality Kraj podpoří dobrovolné hasiče rekordní dotací

Kraj podpoří dobrovolné hasiče rekordní dotací

​Karlovarský kraj chce letos přispět jednotkám dobrovolných hasičů rekordní částkou. Pokud to schválí krajské zastupitelstvo, půjde o dotaci ve výši 13, 9 milionu korun. Dalšími penězi podpoří nákup hasičských cisteren. Na tiskové konferenci k jednání krajské rady to potvrdil hejtman Martin Havel.
​„Vedení Karlovarského kraje se shodlo, že letos využije uspořené peníze z výsledku hospodaření za rok 2015 na dotaci pro dobrovolné hasiče v regionu. Kraj tak napraví dluh z uplynulých let, kdy zůstaly požadavky hasičů nevyřízené. Jde o rekordní částku na pořízení nových dopravních automobilů a věcné vybavení jednotek, stejně tak rekordní je letos i výše prostředků poskytovaná státem. V případě krizové situace jsou hasiči jednou z těch hlavních složek, se kterou za všech okolností můžeme počítat. Ostatně o kvalitě jejich práce jsme se už nesčetněkrát přesvědčili,“ uvedl hejtman.

Podle krajského radního Josefa Hory Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR schválilo pro jednotky dobrovolných hasičů z 11 obcí regionu téměř 5 milionů korun na pořízení nových dopravních automobilů už letos v lednu, stejnou částku těmto obcím přidá kraj. Dalších 5 obcí dostane na nákup vozidla 4, 5 milionu přímo z krajského rozpočtu. Jsou mezi nimi například Vojkovice, Hazlov nebo Otročín. Kromě toho 4, 5 milionu korun kraj vyčlenil na věcné vybavení pro 50 jednotek dobrovolných hasičů. Za tyto peníze mohou pořídit například dýchací přístroje, zásahové přilby nebo ponorná čerpadla. „ V radě jsme se dohodli, že se tím zbavíme dluhu z let 2014 a 2015 a vyřešíme tu záležitost rozpočtovým opatřením,“ dodal Josef Hora.

Kraj přispěje ale také na pořízení hasičských cisteren, kromě jiného v Bečově či ve Vintířově. Další finance pak kraj tradičně poskytuje na výbavu profesionálních hasičů. Letos jde o celkem 2, 7 milionu korun na nákup vybavení pro ochranu obyvatel a nouzové přežití, dále na automobil k přepravě techniky a na technické zásahy na silnicích II. a III. tříd.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 15. 3. 2016 - 14:45