Domů Aktuality Hejtmani jednali o penězích pro hasiče i sociální služby

Hejtmani jednali o penězích pro hasiče i sociální služby

​Ve Valči u Třebíče se uskutečnilo 25. zasedání Rady Asociace krajů ČR (AK ČR). Hejtmani v čele s předsedou AK ČR a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem se zabývali řešením aktuální problematiky školství, dopravy, dotacemi pro hasiče i pro poskytovatele sociálních služeb.

Jednání se účastnil také hejtman Karlovarského kraje Martin Havel: „Společně jsme ocenili letošní rekordní podporu ministerstva vnitra především pro dobrovolné hasiče, kraje budou financovat nové vybavení i pořízení dopravních automobilů společně se státem. Kromě toho jsme řešili společné vzdělávání, financování oprav krajských silnic, ale i spolupráci s obcemi. Kraje je chtějí podpořit  mimo jiné v požadavcích na změnu rozpočtového určení daní.“ Hejtman Havel přišel s iniciativou na vznik legislativní komise při Radě AK ČR. „Jsem rád, že s touto myšlenkou členové rady souhlasili, lépe se tak bude koordinovat legislativní činnost i normotvorba, komise se stane partnerem Legislativní rady vlády,“ dodal.

Jednání hejtmanů navštívila rovněž ministryně  práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která podpořila požadavek Asociace krajů ČR  na dofinancování sociálních služeb v roce 2016. „Výpadek vznikl navýšenim platů zaměstnanců v sociálnich  službách k 1. listopadu loňského roku na základě nařízení vlády. Tento požadavek svým společným prohlášením podpořila i Asociace poskytovatelů  sociálních služeb ČR a Odborový svaz zaměstnanců ve zdravotnictví  a sociálních službách. Jsem velmi rád, že paní ministryně požadavek na dofinancování akceptovala,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák, který se zasedání účastnil také jako 1.místopředseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro sociální záležitosti.

„Všechny kraje do několika dnů zpracují kalkulace kompenzací nutného dofinancování navýšení platů a mezd v sociálních službách a připraví společný materiál na jednání hejtmanů s členy Vlády ČR, které je plánováno na 16. března,“ uvedl Michal Hašek. Od loňského roku přešlo financování sociálních služeb resp. přerozdělování státních peněz na sociální služby do kompetence krajů.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 2. 2016 - 15:19