Domů Aktuality Kraj nechá opravit dalších 30 kilometrů silnic a mosty

Kraj nechá opravit dalších 30 kilometrů silnic a mosty

​Řidiči v regionu se dočkají dalších kompletně opravených cest a mostů. Karlovarský kraj je připraven zrekonstruovat celkem 30 kilometrů silnic nižších tříd díky dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury. Stát přislíbil, že na modernizaci silnic v našem regionu uvolní 112 milionů korun.
Rada kraje vybrala a schválila celkem pětadvacet úseků poničených vozovek, trojici mostů a dvě staticky narušené trasy, které chce v roce 2016 s pomocí dotace opravit.„V tomto zásobníku jsou zařazeny připravené akce, u kterých odhadujeme celkové náklady na 283 milionů korun s DPH. Z této sumy je zřejmé, že projektů jsme vybrali raději více, abychom měli kam sáhnout, pokud by se je podařilo vysoutěžit za nižší ceny nebo kdyby vláda krajům ještě v průběhu roku přidala další peníze na opravy silnic,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Nejnáročnější bude statické zajištění silnice Oloví – Krajková, která je v havarijním stavu a nestabilní. Vybudování železobetonové opěrné zdi založené na mikropilotách vyjde podle odhadů na 63 milionů korun. Až 15 milionů bude stát rekonstrukce mostu mezi Vintířovem a Lomnicí. Chystá se zároveň celá série komplexních oprav povrchů vozovek v délce 30 kilometrů na území celého kraje. Seznam zahrnuje například úsek silnice II/230 v obci Skláře na Mariánskolázeňsku, odbočku z I/6 do Žalmanova, trasu Staré Sedlo – Sokolov, úsek z Mariánské po abertamskou křižovatku nebo cestu z Krajkové do Habartova.

Vloni získal kraj ze Státního fondu dopravní infrastruktury 164 milionů a zvládl za ně v celém regionu uskutečnit více než tři desítky silničních projektů. Rekonstruovaly se komplexně především úseky, které nebylo možné opravit běžnou údržbou a lokálními výspravami.

"Pokud by dostával od státu částku kolem 160 milionů každý rok, dostaly by se silnice v regionu do téměř ideálního stavu za deset až patnáct let. Sami silničáři si mohou dovolit investovat do oprav povrchů vozovek ze svého rozpočtu ročně 50 až 60 milionů korun," doplnil Jakub Pánik
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 2. 2016 - 12:55