Domů Aktuality Karlovarský kraj opět podpoří včelaře

Karlovarský kraj opět podpoří včelaře

​Stejně jako vloni i letos rozdělí Karlovarský kraj mezi včelaře více jak milion korun. O dotace, které jsou poskytovány za účelem stabilizace a zvýšení počtu včelstev a zkvalitnění jejich chovu, projevilo zájem 119 žadatelů.
„Pro letošní rok bylo z rozpočtu Karlovarského kraje na podporu včelařství vyčleněno 1,4 milionu korun. Těší mne, že je o dotace stále velký zájem. Ze statistik vyplývá, že v roce 2015 bylo v regionu hlášeno téměř 1 300 včelařů. Od roku 2009, kdy Karlovarský kraj začal s vyplácením podpory, se tak jejich počet zvýšil o více jak dvě stovky. Z velké části se pak jedná o mladé začínající včelaře,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Ze 119 podaných žádostí bylo nakonec 13 žádostí zamítnuto, protože nesplňovaly podmínky dotačního programu. Někteří včelaři například žádali o příspěvek opakovaně v příliš krátké době. Dalších 5 žádostí nebylo uspokojeno z důvodu vyčerpání finančního limitu. Každý z žadatelů může získat dotaci ve výši 80 procent uznatelných nákladů, maximálně však 14 tisíc korun.

Až do loňského roku byli žadatelé o dotace děleni do dvou kategorií, a to na začínající a stávající včelaře. Zatímco v prvních dvou letech vyplácení podpory převažovaly žádosti od stávajících včelařů, kteří finanční prostředky využívali na modernizaci úlů, později začaly převládat žádosti od začínajících včelařů. Těm byl financován nákup základního vybavení. Praxe ukázala, že i po několika letech neměnného systému byla pravidla dotačního programu pro většinu zájemců složitá. Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Karlovarského kraje proto vloni přistoupil k jejich úpravě, kdy sjednotil podmínky pro všechny žadatele včetně kategorií včelařů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 23. 2. 2016 - 11:10