Domů Aktuality Karlovarská nemocnice otevřela ambulanci bolesti

Karlovarská nemocnice otevřela ambulanci bolesti

​Pracoviště se zaměří například na léčbu chronické bolesti zad včetně intervenční léčby nádorové bolesti. Ambulance bude otevřena tři dny v týdnu v pavilonu E karlovarské nemocnice. Jako jediná v kraji nabízí také intervenční výkony pod skiaskopickou rentgenovou kontrolou, tedy s maximálně přesnou aplikací medikamentů.
S chronickou bolestí se potýká zhruba jedna třetina české populace. Nejčastěji jde o bolesti zad a kloubů, nebo pooperační, posttraumatické nebo nádorové bolesti. „Výskyt chronické bolesti u tak velké části populace souvisí především se současným životním stylem,” řekla algezioložka Miroslava Doubková, která novou ambulanci bolesti vede. "Jde hlavně o nedostatek pohybu a s ním související svalovou ochablost nebo disbalanci, ale i značnou míru stresu a nevhodné stravovací návyky. “

Až polovinu pacientů s chronickou bolestí tvoří lidé s bolestmi zad a souvisejícími degenerativními změnami. "V prvních fázích má přitom bolest jednoznačně pozitivní úlohu. Jde o jasné varování, že s naším tělem něco není v pořádku. Signalizuje, že bychom se měli zaměřit na příčiny, a pokud to je možné, snažit se o jejich odstranění. Pokud však bolest přetrvává déle než tři měsíce, obvykle již postrádá svou varující funkci a v některých případech se dokonce stává nemocí sama o sobě. Člověka už pak neomezuje původní onemocnění, ale právě samotná bolest,” vysvětlila Doubková.

Nová ambulance se nebude zaměřovat jen na medikamentózní tlumení bolesti. „Vazba na nemocnici nám umožňuje u složitých případů poskytovat multidisciplinární léčbu, což znamená spolupráci více odborníků, jako je fyzioterapeut, psycholog, ale také intervenční radiolog nebo radioterapeut a algeziolog. Navíc chceme využít i postupů na hranici klasické západní medicíny, kdy se zapojuje například akupunktura. A v budoucnosti při léčbě nádorové bolesti připravujeme i velmi úzkou spolupráci s onkologickým oddělením v Chebu,“ dodala Miroslava Doubková. Kapacita karlovarské ambulance umožní ošetřit až 2,5 tisíce pacientů ročně.

Ordinační doba ambulance bolesti:
Nemocnice v Karlových Varech, pavilon E
středa 8 - 14 hodin,
čtvrtek 8 - 14 hodin,
v pátek intervenční výkony 8 - 14 hodin
Konziliární algeziologická služba je dostupná pro hospitalizované pacienty nemocnice každý všední den od 14 do 15:30 hodin.

Kontakt a objednávky:
tel.: 354 225 202
Ošetřují pouze objednané pacienty, není třeba žádné doporučení, objednání je
možné ve středu nebo ve čtvrtek.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 5. 2. 2016 - 08:41