Domů Aktuality Obce mohou získat dotaci na sociální práci

Obce mohou získat dotaci na sociální práci

​Podobně jako loni mohou obce i letos žádat o dotaci na výkon sociální práce. Příspěvky rozděluje v dotačním řízení Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Žádosti o dotace je možné zpracovat a podat ještě do 10. února 2016.


O dotaci mohou žádat obce s rozšířenou působností, obce s pověřeným obecním úřadem, ale také samotný Karlovarský kraj. „Jde o účelově vázaný příspěvek státu, který mohou úřady využít na osobní náklady pro sociální pracovníky, ale i na provozní a materiálové výdaje spojené s výkonem sociální práce na úřadě. V Karlovarském kraji se to týká sedmi obecních úřadů obcí s rozšířenou působností - Karlovy Vary, Sokolov, Cheb, Aš, Mariánské Lázně, Kraslice, Ostrov- a  sedmi pověřených obecních úřadů v Horním Slavkově, Kynšperku nad Ohří, Chodově, Lokti, v Nejdku, Žluticích a Toužimi,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák.   
 
Při výkonu své profese přicházejí sociální pracovníci do každodenního osobního styku s různými typy klientů sociální práce. „Ve většině případu jsou klienty těchto pracovníků sociálně slabé či sociálně vyloučené osoby, pro které je třeba najít vhodnou formu pomoci. Mnohdy sociální pracovníci pomáhají celým rodinám, skupinám i komunitám.  Nejčastěji řešenými problémy jsou například různá zdravotní postižení, ztráta bydlení nebo zaměstnání. Velmi často lidé nedokáží splácet své dluhy či pohledávky,“ komentoval Miloslav Čermák. 

V roce 2015 obce po celé republice dostaly celkem 250 milionů korun, na Karlovarský kraj z toho připadlo 6, 8 milionu. Pro tento rok se počítá s částkou ve výši 300 milionů korun.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 4. 2. 2016 - 14:33